Se pare că este un lucru știut faptul că locurile de veci din municipiul Botoșani au devenit o afacere profitabilă pentru cei care administrează cimitirele, dar  nimeni nu ia nicio măsură pentru a stopa acest fenomen, care afectează pe mulți  dintre botoșănenii aflați în situația identificării urgente unui loc de veci disponibil, pentru a putea înmormânta persoana decedată din familia sa.

Problema întâmpinată de botoșăneni nu este doar privind disponibilitatea unui loc de veci în cimitirele din municipiul nostru, ci și a sumelor exagerate care se cer pentru un loc mai ”în centru”ca să nu riști să-ți înmormântezi ruda pe acea vale abrubdă a cimitirului.

Recent am auzit despre situația unui botoșănean căruia i s-a cerut o sumă fabuloasă  pentru un loc de veci în cimitirul Pacea. Este inaccepabil ca să se facă un astfel de profit pe fondul unui necaz, mai ales că vorbim despre un cimitir public, în subordinea societății Urban Serv, care la rândul ei este subordonată Primăriei Municipiului Botoșani. Mi s-a spus că situația este veche, știută de ani de zile, de aceea odată cu schimbarea conducerii Primăriei sperăm să se ia măsuri împotriva celor care fac afaceri cu locurile de veci și sperăm de asemenea, soluționarea problemei privind identificare unui astfel de loc, care trebuie  să fie accesibil fiecărui cetățean, aflat în postura înmormântării cuiva drag.

O altă problemă este mizeria, la propriu,  din cimitirul Pacea, pe care am observat-o și eu, de aceea consider că Primăria Botoșani ar trebui să ia atitudine, să ia toate măsurile necesare pentru ca lucrurile să se pună în mișcare într-un sens bun și benefic pentru toți botoșănenii care cu conștiinciozitate își plătesc toate taxele și impozitele către administrația publică locală.

Un alt aspect, care efectiv m-a frapat, este faptul că multe dintre aleile dintre morminte au  fost ocupate peste noapte cu numeroase cavouri concesionate , probabil cu bani grei, fiind vorba despre niște locuri de veci, care nu sunt efectiv folosite, de aceea nu înțeleg urgența ocupării și ridicării impresionantelor cavouri, decât dacă este vorba despre o altă afacere profitabilă din partea conducerii cimitirului.

Soluția stopării acestor situații care tronează de ceva vreme în municipiul Botoșani, trebuie  să vină din partea Primăriei,  atât printr-o analiză riguroasă și eficientă pentru cei din administrarea cimitirelor, cât și prin identificarea unui teren corespunzător pentru a crea noi locuri de veci în municipiul Botoșani, care sunt tot mai greu de găsit la ora actuală.