Jerbe de flori depuse la cavoul familiei Pisoski de Ziua Micii Uniri! Programul manifestarilor!

Duminică, 24 ianuarie 2021, la ora 11:00, reprezentantii autoritatilor locale vor depune câte o jerbă de flori la cavoul familiei Pisoski din Cimitirul Eternitatea, unde, potrivit istoricilor, „își doarme somnul de veci” și marele revoluționar pașoptist botoșănean, Nicolae Pisoski. Cu această ocazie, istoricul col.(r) dr. Sergiu Balanovici va evoca personalitatea celui care a influențat decisiv istoria modernă a României.

Pe 24 ianuarie se împlinesc 162 de ani de la momentul în care s-au pus bazele statului unitar român. Mica Unire nu se putea înfăptui fără aportul fundamental al unui botoșănean, Nicolae Pisoski, unul dintre marii revoluționari pașoptiști.

Nicolae Pisoski este cel care l-a propus pe Alexandru Ioan Cuza drept domn al Moldovei în momentul în care discuțiile dintre deputații aleși în Adunarea electivă în urma divanelor ad-hoc s-au blocat asupra numelui noului conducător al Moldovei. Fără a fi propus de Nicolae Pisoski, Cuza nu ar fi fost ales domn al Moldovei pe 5 ianuarie 1859 și nu s-ar fi deschis astfel calea Micii Uniri.

„Este obligația noastră morală să ne cinstim înaintașii! De Ziua Micii Uniri, vom aduce un pios omagiu personalității lui Nicolae Pisoski, revoluționarul care a avut viziunea de a-l propune pe Alexandru Ioan Cuza drept domn al Moldovei. El a fost un revoluționar cu adevărat progresist, un unionist convins și de aceea se cuvine să-l cinstim și să-l trecem la loc de cinste în istoria neamului nostru”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

 

Programul manifestărilor dedicate Zilei Micii Uniri

ora 11.00: Cimitirul „Eternitatea” – depunere de jerbe de flori la cavoul familiei Pisoski.

ora 12.00: Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza de pe Bulevardul „Mihai Eminescu” depunere de coroane în acordul Imnului Eroilor
ora 15.00: Sala Casei de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” Botoșani

Concertul „Unire-n cuget și-n simțiri” susținut de „Rapsozii Botoșanilor”.

– vor evolua soliștii: Sofia Vicoveanca, Daniela Condurache, Laura Ștefănescu-Potoroacă, Elena Mândrescu, Petronela Rusu, Alina Huțu, Constantin Petrescu, Loredana Călin

– în deschidere, muzeograful Gheorghe Median va vorbi despre importanța istorică a zilei de 24 ianuarie

– Spectacolul va fi transmis live pe pagina de Facebook a Orchestrei „Rapsozii Botoșanilor”. Accesul publicului în sala de spectacole va fi permis doar în funcție de situația epidemiologică de la nivelul municipiului Botoșani de la acea dată și în limitele prevăzute de normele sanitare.

de |2021-01-22T07:40:57+02:0022 ianuarie 2021|TOP NEWS|

Leave A Comment