PESTĂ PORCINĂ africană, confirmată la BOTOȘANI

In data de 04.02.2021,medicul veterinar concesionar de la CMVI Cosula a fost anuntat despre aparitia unui caz de imbolnavire la o scroafa cu 13 purcei sugari, intr- o exploatație non-profesională din localitatea Pădureni, comuna Coșula.

A fost recoltata o proba de sange pe EDTA care a fost analizata de LSVSA Suceava sub raportul PPA, fiind emis Buletin de Analiza cu rezultat pozitiv in data de 05.02.2021. Cum in gospodarie existau 11 capete tineret porcin la ingrasat, fara nici un semn clinic de boala in directia PPA, conducerea DSVSA a luat in data de 06.02.2021, decizia recoltarii de probe sange pe EDTA de la toate porcinele , care au fost expediate la IDSA Bucuresti pentru confirmare diagnostic.

În data de 08.02.2021 a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane (PPA) la un numar de 6 capete porcine domestice, conform Buletinului de Analiza emis de IDSA .

În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgență.

Gospodăria afecată a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor și mijloacelor de transport. De asemenea s-a procedat in data de 09.02.2021, la uciderea tutror porcinelor din focar( 24 capete) , dezinfecția exploatației / utilajelor/echipamentelor și la ecarisarea cadavrelor prin ingropare si ardere intr-o locatie stabilita de Primaria Cosula cu acordul APM, SGA si DSP Botosani.

Din investigațiile preliminare, rezulta ca animalele afectate au fost crescute în gospodăria respectivă situată în localitatea Padurenii, comuna Cosulai, unde NU evoluează Pesta Porcină Africană la domestic sau la mistreț. Porcinele erau identificate cu crotalii auriculare si înregistrate in R.N.E.Toate animalele ucise in focar au fost evaluate de o comisie constituita prin Ordin al Prefectului si proprietarul va fi despagubit la valoarea de inlocuire la pretul pietei.

Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor din județul Botosani s-a întrunit în ședință extraordinară in data de 08.02.2021, orele 15,00 și a adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane.

În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 km inclusă în zona de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului. Masurile de restrictii se vor mentine cel putin 45 zile.

de |2021-02-10T09:41:15+02:0010 februarie 2021|TOP NEWS|

Leave A Comment