Ieri parlamentul a votat in unanimitatea lui romaneasca eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Au votat dor 1% din ce si-au propus, eliminand 1000 de pensii speciale din aproximativ 100.000 existente. Bun si asa, e un pas, sa vedem daca va trece legea cu aplicare imediata de Curtea Constitutionala. Altul a fost spectacolul insa, cum se inghesuiau ei la microfoane prin Parlament sa isi aroge meritul pentru o lege absolut fireasca, nedorita de nimeni, pe care tot ei au inventat-o (PSD si PNL).

Ba eu, ba eu, ba eu„, atat se auzea ieri la Casa Poporului, fara a fi constienti ca pe noi ne doare in cot cine a propus-o. Ne bucura ca s-a votat si doar atat. Ar fi fost frumos un exercitiu, deocamdata ramas la stadiul de imaginatie, ca toti sefii de partide sa dea o declaratie comuna, aratand ca in Romania se poate colabora inspre binele poporului. Campanie nu mai este prea curand asa ca aceasta agatare disperata de subiect, cine l-a propus si de ce, nu-si are rostul intr-o strategie de marketing electoral. Ar fi fost si o declaratie de forta pentru politrucii de la Curtea Constitutionala, un semnal de alarma sa lase legile asa cum sunt votate de un intreg parlament care reprezinta poporul. Ca pana la urma, in totalitatea lui, poporul decide ce e constitutional in Romania, nu niste judecatori pusi politic care nu au alta preocupare decat sa isi conserve veniturile.

Ca de obicei, nu poate exista un lucru bine facut in Parlament daca beneficiar nu este un parlamentar. Pe pariu ca majoritatea covarsitoare dintre ei, inclusiv USR-istii spera din tot sufletul ca Legea sa nu treaca de Curtea Constitutionala. Spera nebuneste, dar nu spun pentru ca marketingul electoral nu-i lasa, si nici constiinta. Si, evident, buzunarele.

Meanwhile in Botosani, tot ieri

Ba eu, ba eu, ba eu„, acelasi sunet se auzea cat e Palatul Administratiov de mare pana la Nova Apaserv. Doina, Birta, Carlan, toti eu rezolvat problema societatii furnizoare de apa inglodata in datorii si cu conturile blocate, aflate in buza falimentului. Bine ma, voi atunci, voi ati rezolvat tot, de parca noi am fi facut datoriile si nu tot unii de-ai vostri.

Fara a se fi intalnit nici macar odata, conducerea CJ si noua conducere de la Nova au intrat in clinciuri verbale incercand sa traga fiecare pe spuza lui faptul ca si astazi SC Nova Apaserv functioneaza. Macar Gabi Carlan a admis ca este numit politic si ca intelegerile pe care le-au facut sunt de gentleman agreement, neexistand nici un act scris. La nivelul CJ capacitatea de intelegere a unei probleme de gospodarire comunala e extrem de redusa atat timp cat nu e trecuta printr-un algoritm politic. Sincer, nu am vrea ca CJ sa se implice in viata comunitatii asa cum s-a implicat in rezolvarea problemelor de la SC Nova Apaserv SA. Pentru ca nu au rezolvat nimic acolo, doar discutii sterile finalizate cu comunicate de presa ca „va fi bine„. De parca datoriile SC Nova sunt un fel de COVID-19. Dar, sa le dam si lor meritele ca insista tare: bine, voi!

Si ca sa fie asemanarea completa, sa nu credeti ca Doina Federovici si oamenii ei din CJ nu spera din rasputeri in adancul sufletului ca Gabi Carlan sa-si rupa gatul la conducerea SC Nova Apaserv. Pentru ca nu l-au dorit niciodata si pentru ca instalarea lui in fruntea sociatatii controlate de CJ a insemnat pierderea puterii de catre PSD la nivelul judetului Botosani. O pierdere anticipata, pentru ca nu se poate sa existe la acest nivel un „fac tot, stiu tot, decid tot”. Mai e nevoie si de parteneri, pentru ca majoritate nu e. Si ei vor sa stie, sa faca si sa demostreze. Evident, tot politic pentru imagine, deci ca sa-i vada lumea. Si atunci cand tu sefa suprema le iei la toti jucariile si le tii doar pentru tine, asa patesti. Ramai doar tu.

Pana la urma, ce s-a intamplat ieri la Bucuresti si la o scara mai mica in Botosani arata cat de mic e politicianul roman si cat de putin ii intereseaza rezolvarea cu adevarat a unei probleme. Daca nu e si de imagine, insemna ca nu e problema. De parca imaginea lor ne-ar interesa.