Sute de bolnavi cronici din județul Botoșani care suferă de diabet zaharat sunt puși în imposibilitatea de a-și mai lua tratamentul din cauza neintelegerilor dintre conducerile Spitalului Județean Mavromati și a Casei Județene pentru Asigurări de Sănătate. Și asta pentru că un medic diabetolog care s-a pensionat la începutul anului a continuat să elibereze rețete fără să mai aibă drept de semnătură și fără ca nimeni din instituțiile mai sus menționate să-și dea seama. Este vorba despre medicul Ioan Petrescu.

Grav este că toate rețetele eliberate nelegal au fost decontate de CJAS Botoșani, iar acum se încearcă să se recupereze prejudiciul creat care este estimat la câteva sute de mii de lei noi.

Prima măsură care a fost luată este sistarea eliberării rețetelor pentru pacienții medicului ieșit la pensie, însă acest lucru nu face decât să-i lase pe bolnavi fără tratamentul de care nu pot trăi. Mai mult, este cunoscut că un diabetic se poate decompensa rapid în cazul în care nu-și ia tratamentul prescris de medicul specialist, iar pentru recuperarea lui statul ar trebui să cheltuiască mult mai mulți bani pe tratamente și spitalizare.

In acest moment, a inceput eliberarea de retete catre pacienti a inceput, cei aflati pe lista de evidenta a doctorului Petrescu fiind repertizati catre doua alte cadre medicale insa tensiunile continua intre conducerile Spitalului, a CASS si a Directiei de Sanatate Publica.

Sefa DSP Botosani, Monica Adascalitei spune ca situatia ar fi putut sa nu degenereze astfel incat bolnavii sa nu isi poata primi tratamentele daca cei de la CASS ar fi dat dovada de mai multa flexibilitate:

Conducerea CASS s-a opus ca doctorul Petrescu sa isi continue activitatea, desi am fost deacord si noi si cei de la Spitalul Mavromati. Nu stiu de ce, trebuie sa ii intrebati pe ei. Este limpede ca cineva a luat decizii gresite pentru ca s-a ajuns intr-o situatie regretabila, aceeaa ca bolnavii de diabet sa nu isi poata lua o perioada retetele„.

La randul ei, Carmen Neculau, directoarea CASS Botosani spune ca nu este treaba Casei de Asigurari sa organizeze ambulatoriul spitalului:

Noi nu putem sa na dam seama la aceasta ora cate retete a eliberat doctorul Petrescu dupa ce a iesit la pensie si si-a incheiat activitatea la spital. Pe masura ce vin la decontat, vom afla exact. Nici vorba sa ne opunem ca domnul doctor sa isi continue activitatea. Nu are decat sa o faca in privat. Este o comisie Spital-DSP-CASS unde noi avem reprezentant care stabileste acest lucru dar nu ne-am opus, nu stiu cine da asemenea informatii. Pentru problema cu retetele de diabet care din punctul meu de vedere nu a existat trebuie sa intrebati la spital„.

Sefa Spitalului Mavromati, Doina Caba sustine ca din punctul ei de vedere, nu este nici o problema in cazul doctorului Petrescu:

Pacientii sai au fost preluati de alte doua doctorite si cei aflti in evidenta continua sa isi primesca retetele. Daca domnul doctor a eliberat retete fara sa aiba dreptul e problema lui si a celui care le-a decontat, noi din punct de vedere organizatoric am facut totul ca activitatea de pe sectia de diabet sa nu fie perturbata de aceasta iesire la pensie„.

In schimb nici unul din cei trei sefi de institutii care activeaza in domeniul medical nu au suflat nici o vorba despre suma de bani care a fost decontata ilegal de catre CASS in urma eliberarii retetelor de catre doctorul Petrescu.