Au inceput sa bubuie afacerile in Botosani. Un caz de evaziune fiscala uriasa o fost in cele din din urma instrumentat de procurorii botosaneni si dosarul a ajuns in fata instantei de judecata. Este vorba despre o suma record de peste 40 de milioane de lei pe care conduecerea unei firme din Botosani a reusit sa o ascunda de impozitare si sa o folosesca in scopuri personale.
Neoficial este vorba despre firma Dolly Com si de patronul acesteia, omul de afaceri Iulian Cazacut, insa Parchetul, in comunicatul trimis, nu face referire in nici un fel la faptas. Dealtfel Dolly Com se afla de cativa ani in procedura de insolventa, fix din cauza celor 40 de milioane de lei. Totul s-a petrecut inca din 2007 cu continuare pana in 2011, insa procurorii abia acum au reusit sa finalizeze dosarul.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpaţilor C.I., cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de „evaziune fiscală” şi „spălarea banilor”, ambele în formă continuată, şi H.M.A., cercetată pentru complicitate la infracţiunea de „spălarea banilor” în formă continuată.
S-a reţinut că, în perioada 2007-2011, inc. C.I., în calitate de administrator al unei societăţi comerciale cu răspundere limitată din mun. Botoşani, a dispus evidenţierea în contabilitate a unor operaţiuni contabile succesive fictive, sustrăgându-se de la plata către bugetul consolidat al statului a sumei de 40.872.760 lei, reprezentând T.V.A.În aceeaşi perioadă, inc. C.I., prin înregistrări contabile neconforme, a introdus în circuitul comercial al aceleiaşi societăţi suma de 40.872.760 lei, rezultată din operaţiunile de evaziune fiscală, din care o parte a fost ridicată din bancă, cu titlu de restituire aport, iar o parte a rămas în conturile societăţii, alături de fondurile legale.În ceea ce o priveşte pe inc. H.M.A., s-a reţinut că, în perioada susmenţionată, având calitatea de director economic al aceleiaşi societăţi, a înlesnit inculpatului C.I. sustragerea de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale legale.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Comenteaza