Guvernul pregătește prelungirea stării de alertă cu cel puțin încă o lună. Însă, totodată, autoritățile se gândesc și la noi măsuri de relaxare.

Circulația pe timp de noapte ar putea fi relaxată

Una dintre măsurile care se iau în calcul este aceea ca circulația pe timp de noapte să fie restricționată începând cu ora 00:00 până la 05:00. Astfel, românii nu vor mai fi obligați să intre în case de la ora 22:00.

Restaurantele și terasele ar urma să aibă program până la 23:00

Odată cu relaxarea traficului de noapte și localurile ar urma să-și prelungească programul, urmând să se închidă începând cu ora 23:00.

În ce condiții masca nu va mai fi obligatorie

Potrivit unor surse guvernamentale, autoritățile se gândesc și la eliminarea obligativității purtării măștii în spațiile deschise pentru grupurile mici de persoane. În prezent, un grup mic înseamnă 6 persoane.

Masca ar urma să fie eliminată în aer liber în județele în care rata de vaccinare depășește 50 la sută, iar în județele unde rata de vaccinare depășește 70 la sută, masca ar urma să fie eliminată și în spațiile închise.

Actuala perioadă de alertă expiră la finalul săptămânii. Membrii Comitetului pentru Situații de Urgență vor să vadă mai întâi efectele deplasărilor și întâlnirilor de Paște asupra epidemiei, înainte de a lua decizii legate de relaxarea restricțiilor.

De o relaxare mai mare s-ar putea bucura cei vaccinați împotriva Covid

Deși în România nu mai există localități în carantină, Guvernul va prelungi starea de alertă, pentru că eliminarea ei ar însemna o relaxare prea mare. Săptămâna viitoare, ar urma ca CNSU să adopte măsurile de relaxare promise deja de premier, precum eliminarea obligativității purtării măștii la plajă sau la munte, în drumeții.