Lovituri la propriu cu tarnacopul in ecosistemul turbariei Dersca! Rezervatia naturala din zona a fost literalmente sfasiata de lucrarile la constructia unui dig ilegal, lucrari executate chiar de catre primarul comunei Lozna, Viorel Lozneanu!

Acesta, a sa cum a afirmat a intentionat sa construiasca acest dig pentru a-si putea iriga o gradina cu legume, dat fiind faptul ca are in apropiere o casa si mai multe hectare de teren.

Turbaria Dersca este una din cele mai cunoscute zone protejate din Botosani si este de interes national!

Rezervația naturală declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – arii protejate) se întinde pe o suprafață de 10 de kilometri și se suprapune sitului Natura 2000 – Turbăria de la Dersca.
Aria naturală reprezintă o zonă de mlaștini turboase, turbării și pajiști ce adăpostește habitate naturale (Comunități de lizieră cu ierburi înalte higrofile de la nivelul câmpiilor până la cel montan și alpin; Lacuri eutrofe naturale cu vegetație tip Magnopotamion sau Hydrocharition și Turbării degradate capabile de regenerare naturală) și protejează o gamă diversă de plante specifice zonelor umede; printre care: ligularia (Ligularia siberica), merișor (Vaccinum oxytcoctus), arnică (Arnica montana), brădișor (cu specii de Lycopodium selago și Huperzia selago), orhidee (Dactylorhiza incarnata), bujori (Orchis laxiflora ssp. elegans), darie (Pedicularis sceptrum-carolinum)), omag (Aconitum toxicum), gălbinare (Serratula radiata), plauri cu stuf (Phragmites australis), salcie târâtoare (Salix rosmarinifolia) sau răchită cu specii de Salix repens și Salix pentand.

Primarul Viorel Lozneanu sustine ca nu a cunoscut faptul ca iazul in care a construit un dig pentru a-si uda castravetii se afla intr-o arie naturala protejata de lege. Cu toate acestea, indicatorul de arie protejata se afla in vecinatatea casei sale. El nu a avut nici autorizatie de constructie pentru construirea acestui dig despre care specialistii in mediu sustin ca tulbura ecosistemul:

Nu am stiut ca e rezervatie. Daca ceream autorizatie de constructie poate as fi stiut dar nu am avut aceasta autorizatie. Digul l-am construit pe terenul meu si al baiatului meu, nu am stiut ca trebuie asa ceava. M-au reclamat niste rauvoitori din comuna. Daca se constata ca am gresit, voi plati amanda care este pentru ca nu am ce face. Eu am crezut ca fac un lucru bun, pe digul acesta si satenii puteau merge fiindca ar fi facut legatura intre ogoare„.

La fata locului au fost si ieri dar si astazi comisarii Garzii de Mediu Botosani, mai ales ca acest caz a intrat in atentia presei centrale fiind prezentat intr-o emisiune la TVR. Totodata la turbarie s-au deplasat si cei de la  Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate care au costatat ca in jur de 500 de metri patrati de dig au fost constuiti pe locul protejat.

Prefectul Dan Nechifor a fost informat inca de ieri de catre sefa Garzii de Mediu Botosani, Cristina Kashyap:

Ma bucur ca cei de la Garda de Mediu si ANANP isi fac treaba. Cine a gresit trebuie sa plateasca. Probabil vor face o ancheta si vor exista sanctiuni. Dar, cel mai important este faptul ca terenul trebuie adus la starea initiala„.

Asta insemna ca primarul Viorel Lozneanu va trebui sa isi scoata o autorizatie de demolare si sa strice digul pe care l-a facut ilegal si pe zona naturala protejata, lucru probabil mult mai costisitor decat amenda. Viorel Lozneanu a folosit pentru construirea digului cazatura rezultata in urma reparatiei a 20 de km de drumuri comunale si va trebui sa o scoata din apa si sa o transporte in locuri special amenajate.

In acest caz, sanctiunile impuse de Garda de Mediu sunt foarte mari dar prevad si aducerea terenului la starea initiala. Daca Viorel Lozneanu nu se va conforma in termenul stabilit de lege, pe numele sau va fi facuta o sesizare penala.

Cristina Kashyeap, sefa Garzii de Mediu Botosani declara:

Acțiunea de inspecție și control pentrut faptele sesizate este in desfășurare. In momentul in care se finalizeaza controlul, Garda de Mediu va face publice neconformitatile constatate, masurile impuse și sancțiunile aplicate„.

Dat fiind faptul ca primarul sustine ca e terenul este al sau si in documentele oficiale figureaza drept proprietate privata, cel mai sigur primarul din Lozna va fi sanctionat ca si persoana fizica.

Viorel Lozneanu sustine ca a fost reclamat de un contracandidat din campania electorala.