Potrivit autorităților, de la 1 iunie s-a dat liber la nunți, botezuri și mese festive, doar dacă participanții sunt vaccinați împotriva COVID cu ambele doze.

Hotărârea mai arată că aceste evenimente vor putea fi organizate cu 50 de persoane în spații închise și 70 de persoane în spații deschise.

 ”Se propune ca organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) să fie permisă începând cu data de 01.06.2021, cu participarea a maxim 70 de persoane în spații deschise, sau cu participarea a maxim 50 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară. La stabilirea numărului maxim de persoane, nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani„, potrivit Hotărârii de Guvern.

Cei care doresc să organizeze petreceri acasă trebuie să mai aștepte puțin, neexistand in HG prevederi privind aceste cazuri. .

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că organizatorii trebuie să se asigure că participanții la eveniment sunt vaccinați.

Organizatorul trebuie să se asigure – deci cine face invitaţia, dacă decide că vrea să depăşească procentul care este stabilit şi vrea să aibă capacitate maximă, atunci la invitaţie trebuie să spună: „vă rugăm să aduceţi documentul care dovedeşte că aţi fost vaccinaţ”. Dacă cineva vine şi nu are acest document, normal că organizatorul, care răspunde de organizare, este persoana care răspunde”, spune Raed Arafat, șeful DSU.

Festivalurile in schimb au primit unda verde, astfel incat este liber la sarbatorile preferate ale politicienilor, zile de oras sau de comune!
Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise cu participarea unui număr mai mare de 1.000 de spectatori, cu asigurarea unei suprafeţe de 2 mp pentru fiecare persoană, precum şi cu purtarea măştii de protecţie. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”.