Inca odata, cu intamplarea de la Politia Rutiera unde jumatate din angajati sunt retinuti pentru luare si dare de mita iar cealalta jumatate sunt cercetati, am ramas de caruta. Judetul Botosani pute a prostie pe la „factorii de decizie”, care, indobitociti fiind de saracia si ignoranta din jur, au scazut stacheta la luarea de mita, ducand aceasta infractiune in derizoriu.

Informatiile primite de la DNA, filala teritoriala Suceava sunt clare: infractiunile pe care le-au savarsit incepand de la sefi pana la ultimul tablagiu cei de la Rutiera constau in luare de mita, sume intre 50 de ron si 400 de ron.

Pana si aici suntem ultimii prosti din tara. Nu cred ca isi poate imagina cineva un politist in exerciul functiunii care cere mita 50 de lei. Doua pachete de tigari, doua kilograme de carne, un tricou de la supermarket sau un bax de bere mai rasarita. In asta consta spaga minima ceruta la Botosani daca depaseai viteza sau erai baut la volan si erai prins.

De pilda, vecinii nostri, sucevenii, tot politisti, aveau prin pereti la case sute de mii de euro si caldari cu aur. La ei DNA a avut macar ce confisca, dar tototdata si ei, infractorii din judetul vecin au stiut pentru ce-si risca pielea. Vrednic este suceveanul. La noi in Botosani, in calicia lor, saracii politisti dornici de o ciorba de burta, au transformat luarea si darea de mita in ceva ce oricine isi permitea.

Ia de-aici si du-te dracului si lasa-ma in pace„, cam asa imi imaginez ca erau vorbele soferilor ce dadeau spaga. O cheltuiala curenta, cu banii pregatiti probabil impaturiti in certificatul de inmatriculare, pe care nimeni nu o mai baga de seama, o considera fireasca.

Valoarea mitei arata micimea si gandirea ingusta a celor care o iau. Faptul ca iau mita, denota caracterul acestora. Mi-e si groaza sa ma gandesc la cati soferi umblau bauti pe strazi contra a numai 50 de lei, un bilet la cinema. Daca facea accident, facea, asta e. Cati din cei pe care Politia ni-i da zilnic pe comunicate ca au umblat bauti la volan mituisera in prealabil? Doar ca au avut ghinion si si-au busit masinile, altcumva nu aflam niciodata de ei. Oare cati sunt din astia?

Da, vrednic este suceveanul, macar stie pentru ce isi risca pielea. El nu merge la munca cu sosetele carpite, cu un Opel Astra de curg tablele pe el si cu speranta in suflet ca va face macar 100 de ron din ciubucuri necuvenite. Spre deosebire de botosanean, suceveanul stie pentru ce-si risca pielea. Pedepsele vor fi aceleasi, insa unii le vor primi pentru 50 de lei in forma continuata, altii pentru tunuri in euro multi.

Incepand cu cultura, trecand prin administratie, infrastructura si plus valoarea produsa, Suceava este mult in fata. A fost in fata pana si la COVID, din cea mai neagra zona a tarii devenind prima zona verde. Are mai multi vaccinati ca Botosaniul. Suceava are mai multe firme, mai multi oameni cu stare. Si, spre deosebire de noi, ei isi mai rotesc politicienii, cel putin cei din esalonul doi. Asta insemna mandrie si respect de sine. Chiar si faptul ca ceri o spaga mare, tot respect de sine se traduce cumva, intr-un sens golanesc.

Uite-asa am ajuns de rasul tarii. La ce spaga luau cei din Botosani iti vine sa le dai ajutoare sociale, nu sa-i bagi in puscarie. Si pentru asta suntem mici, pentru ca nu stim sa ne vindem. Cum nu stim sa ne valorificam nici potentialul turistic, cu putem in 7 ani sa renovam un teatru, ne coim la un drum strategic si plangem de 20 de ani pentru un drum spre unde? Spre Targu Frumos. Timp in care vecinii au fantezii cu autostrazi, centuri moderne si teatru construit de la 0.

Si ne mai suparam cand spun unii ca suntem un judet de neica nimeni care nu se pricepe la nimic. In momentul in care nu te pricepi nici sa furi si-ti risti libertatea si armonia in familie pentru un bax de hartie igienica e clar ca esti prost si-ti meriti soarta. Pana la urma, se demonstreaza ca bancurile cu politisiti se refera indeosebi la cei din Botosani.