Bătălia pentru putere din PNL pune România pe pauză. În vreme ce situații disperate au loc în întreaga țară cauzate de fenomenele extreme, liderii partidului de guvernământ par a fi mai preocupați de lupta lor internă.

Zilele trecute am putut vedea cum presa era luată cu asalt de valul de tragedii cauzate de inundații. Mai mulți români și-au pierdut viața în fața șuvoaielor de apă. Cu toate acestea, competiția internă din PNL a continuat nestingherită.

Pe principiul „apa trece, politica rămâne”, liderii PNL și-au împărțit din nou țara și au mers la pas în competiția electorală. În vreme ce românii se luptau cu apele, echipa Orban se lăuda cu victoriile reușite în alegerile din mai multe filiale. În timp ce Galațiul se confrunta cu vremea capricioasă, liderii PNL țineau alegeri interne la municipiu. Aceeași situație și la Brăila, acolo unde chiar locotenentul lui Ludovic Orban a fost să asiste la alegeri.

De cealaltă parte, echipa Cîțu era mai preocupată, în frunte cu premierul în exercițiu, să combată declarațiile adversarilor politici din interiorul partidului. În loc să genereze un sprijin real pentru românii afectați de șuvoaie, echipa Cîțu încerca din sediul Guvernului să convingă prefecții de la USR și PNL să își ia cizmele și să coboare printre oameni.

Rolul unui premier este acela de a genera încredere că țara este gestionată întru binele oamenilor. Premierul trebuie să le ofere românilor încredere că autoritățile știu ce trebuie făcut. Acest lucru nu poate fi realizat doar prin videoconferințe cu prefecții.

Dacă în cazul PNL putem să găsim o explicație legată de lipsa de reacție în fața unei situații extrem de dificilă pentru români, în privința partenerilor de coaliție de la USR nu putem identifica vreo scuză.

Ați văzut cumva vreun lider USR – PLUS să își pună cizmele în picioare și să meargă în zonele afectate de inundații? L-ați văzut pe vicepremierul Barna să dea dovadă de empatie față de români? Ați văzut vreun ministru al USR – PLUS să se arate îngrijorat de soarta a milioane de români? Nu! Ministrul Drulă de la Transporturi era mai preocupat să își facă poze pe șantiere. Ministrul Sănătății, doamna Mihăilă, susținea conferințe de presă la un pupitru montat invers. Restul liderilor USR – PLUS nici nu s-au arătat public.

Incapacitatea guvernanților de a înțelege că este nevoie de sprijin pentru români, de empatie, de grijă pentru aceștia, ne arată că preocuparea celor care ne conduc este doar pentru binele lor și doar al lor.

Doamnelor și domnilor guvernanți, arătați că sunteți preocupați și de români, nu doar de funcții!

Consiliul Național al ALDE

Președinte Cristian Dima