Premierul Florin Cîțu ar trebui să anunțe public cât mai acoperă sfidarea bunului-simț de către CFR Călători și cele două nume care patronează compania: directorul general și ministrul Transporturilor.

Într-un demers demn de o țară bananieră, CFR Călători a anulat recent zeci de curse fără niciun fel de informare, practic de pe o zi pe alta. Niciodată, probabil, în istoria recentă a României, o companie de stat nu a blocat accesul la muncă pentru mii de navetiști, oameni cu abonamente valabile și cu program fix. Favorit al ministrului Transporturilor și al USR, directorul general al CFR Călători ar fi plecat singur acasă în orice țară civilizată. În România, proptitorii săi politici au făcut scut în jurul lui, iar premierul Cîțu a preferat să spună ce ar fi făcut el, nu să și facă ceva.

Acum, la câteva zile după lăsarea pe drumuri a mii de români care mergeau la muncă cu trenul, CFR Călători anunță prețuri promoționale și facilități pentru publicul unui festival.

Într-un calcul cinic, România și-a schimbat politicile publice în transportul de călători pentru că USR, prin reprezentanții săi, consideră că noțiunile de festivalier și userist se confundă din punct de vedere electoral.

Românii navetiști, care folosesc transportul fevoroviar pentru muncă, nu pentru distracție, nu contează pentru șefii useriști din Transporturi.

La adresa acestor români este permis orice abuz, inclusiv demersul unei companii de stat de a le bloca dreptul de a munci.

În aceste condiții, premierul Florin Cîțu și PNL nu au de ales. Ori se delimitează public, prin demiterea celor vinovați, de bătaia de joc de la CFR Călători, patronată de ministrul Transporturilor, ori le transmit românilor că, de fapt, acesta este mesajul asumat de întregul Guvern: primești facilități dacă mergi la festival și ești lăsat pe drumuri dacă faci naveta pentru a munci.

Sancționarea muncii ar fi, astfel, bomboana de pe coliva acestei guvernări.