Cîțu și Fondul de rezervă al Guvernului = miliarde de lei din banii românilor, dosite pentru clientela politică !
Știți ce ascunde proiectul de rectificare bugetară, despre care premierul Cîțu a spus că e „foarte complicat” de făcut? Un capac de 3 miliarde lei, cu care prim-ministrul vrea să alimenteze din nou Fondul de rezervă al Guvernului, adică acel instrument aflat exclusiv la îndemâna sa, prin care vrea să-și asigure fidelitatea colegilor din teritoriu.
3 miliarde lei care urmează să fie alocate preferențial, bani care înseamnă de fapt răsplătirea unor primari nu pentru cine știe ce merite administrative deosebite, ci pentru – ați ghicit – votul lor pentru președinția PNL.
Că Florin Cîțu își bate joc de banii noștri nu e o noutate, lună de lună avem maraton de împrumuturi externe la dobânzi tot mai mari. Că o face în interes personal, ca să-și consolideze poziția de preferat în alegerile interne ale PNL, iar nu e o noutate, am aflat deja că echipa de campanie a premierului e formată din angajații săi de la Guvern, plătiți din banii noștri. Șocant e nivelul de aroganță la care a ajuns Florin Cîțu, care dosește iarăși miliarde de lei din bugetul public pentru a le împărți apoi, după bunul plac, colegilor fideli.
Guvernul a cheltuit anul trecut aproape 8 miliarde de lei din fondul de rezervă bugetară, o sumă record.
Asta, deși Legea finanţelor publice prevede destinația clară a acestui Fond de rezervă, mai precis „finanțarea unor cheltuieli urgente și neprevăzute”.
Asta, deși Consiliul Fiscal a semnalat în raportul său anual alocarea sumelor pentru „cheltuieli care nu pot fi catalogate drept urgente sau neprevăzute”. Iată o serie de astfel de cheltuieli așa-zis neprevăzute:
- finanțarea Programului Național de Dezvoltare Locală, etapele I și II;
- diverse cheltuieli de investiții (majoritar destinate Societății METROREX SA);
- plata cheltuielilor curente și de capital pentru unele unități administrativ-teritoriale (datoriile unei comunități locale sunt plătite, în timp ce datoriile altora nu);
- executarea lucrărilor de reparații capitale la sediul Parchetului de pe lângă o judecătorie
Domnule prim-ministru Cîțu, vă ajutăm cu un dicționar în care să citiți definițiile pentru „urgent” și „neprevăzut”?
DANIEL OLTEANU , Presedinte ALDE
Comenteaza