Iată o scurtă reamintire a ceea ce înseamnă și ce NU înseamnă să fii LIBERAL, în cazul în care mai e vreun liberal în PNL.

 • Liberal NU înseamnă să amanetezi, pe timp de pace și fără să dai explicații, viitorul țării și a zeci de generații, care trebuie să achite costurile creșterii economice, adică împrumuturi la dobânzi usturătoare, mai mari decât cele ale tuturor țărilor UE la un loc. Liberal înseamnă să vrei, să cauți, să găsești și să pui în aplicare soluții pentru a relansa economia PRIN NOI ÎNȘINE, prin forța capitalului autohton, și pentru a spori bunăstarea TUTUROR ROMÂNILOR, nu doar a unui procent care nu e reprezentativ pentru întreaga populație.
 • Liberal NU înseamnă să îndatorezi țara cu sute de miliarde de lei și să te lauzi apoi că ai «cea mai mare creștere economică din Europa». Liberal înseamnă să îți aduni și să îți folosești toate resursele pentru a avea o economie sănătoasă, bazată în primul rând pe întreprinzătorii autohtoni, care trebuie să fie susținuți de stat astfel încât să contribuie nu doar la dezvoltarea propriului capital, ci mai ales la dezvoltarea României.
 • Liberal NU înseamnă să fii lup în blană de oaie, adică să îți schimbi discursul și prioritățile pe care le-ai avut în opoziție, nici să ai o agendă de campanie și o alta, complet diferită, când ajungi la guvernare, nici să faci promisiuni electorale pe care știi că nu le poți onora (de exemplu, eliminarea pensiilor speciale în primele 30 zile). Liberal înseamnă să rămâi loial propriilor idei, ferm în convingeri și să îți asumi, cu responsabilitate și onestitate, lucruri posibile, nu probabile. Să fii partenerul românilor și vocea de care au nevoie ca să se facă auziți, nu cel mai mare dușman al nevoilor lor.
 • Liberal NU înseamnă să blochezi creșterea pensiilor și a alocațiilor de stat pentru copii, după ce ai votat pentru majorarea lor. Liberal înseamnă să respecți și să aplici legile, să te preocupe modul în care pot fi  majorate veniturile românilor, inclusiv ale categoriilor vulnerabile.
 • Liberal NU înseamnă să pui lacăt pe sute de spitale din țară și să tai accesul la servicii medicale pentru milioane de bolnavi cronici, în timp ce spitalele suport COVID au avut și câte un singur pacient internat pentru tratament. Liberal înseamnă să respecți dreptul la viață, dreptul la sănătate și dreptul la un tratament corespunzător pentru fiecare român, indiferent de situația sa medicală. TUNURI DE MILIOANE DE EURO, ASCUNSE ÎN SPATELE PANDEMIEI
 • Liberal NU înseamnă să abuzezi de pandemie și de starea de urgență pentru a ascunde tunuri de milioane de euro în spatele unor contracte de achiziţii publice directe, pentru echipamente de protecţie și servicii medicale. Liberal înseamnă să faci tot ce îți stă în putere pentru semenii tăi, nu pentru propriile buzunare, să gestionezi criza sanitară cu credința că viața românilor e pe primul loc și nu scrutinele electorale, să iei măsuri pentru a opri răspândirea virusului (de exemplu, testarea masivă a populației și izolarea focarelor) și nu unele care sporesc  riscul de îmbolnăvire (internarea pacienților suspecți de Coronavirus în saloane unde erau tratați pacienți cu COVID19).
 • Liberal NU înseamnă să transformi instituțiile statului în pepiniere de sinecuri de partid pentru incompetenți recompensați cu salarii de zeci de mii de euro, și să îngroși astfel numărul bugetarilor cu peste 14.000 angajați în numai un an de guvernare. Liberal înseamnă să încurajezi egalitatea de șanse și meritocrația la ocuparea unor funcții publice, și să degrevezi statul de cheltuielile inutile cu plimbătorii de hârtii cu carnete de partid.
 • Liberal NU înseamnă să ai ca prioritate la nivel declarativ „România Educată”, dar în realitate să menții un sistem educațional profund inechitabil, care lasă în urmă milioane de elevi, în special la sate (școala online, de exemplu), și profund neadaptat nevoilor de competențe actuale și tendințelor de pe piața muncii. Liberal înseamnă să îi asiguri fiecărui copil, la școală, șanse egale pentru a se dezvolta și pentru a se afirma în societate, pe măsura meritelor și abilităților sale; să garantezi un sistem de învățământ care valorizează elevul și cunoașterea prin efort individual, și nu banii părinților pentru plata meditațiilor.
 • Liberal NU înseamnă să tai fondurile prevăzute în buget pentru sprijinirea antreprenorilor și să anulezi programele guvernamentale destinate înființării de noi afaceri sau dezvoltării celor existente (de tipul START-UP NATION). Liberal înseamnă să susții cu toate forțele mediul de afaceri și întreprinzătorii, pentru ca aceștia să creeze noi locuri de muncă, să infuzeze capital în piață și să aducă plus-valoare în economia autohtonă.
 • Liberal NU înseamnă să dai cu o mână la cel sărac și cu două la cel bogat, adică să aloci sume uriașe, în mod preferențial, pentru investiții în județele dezvoltate (autostrăzi, metrou, racordare la rețeaua de gaz metan etc.), care au beneficiat mereu de fonduri, și să împarți firimituri județelor sărace, care au fost văduvite de-a lungul timpului de orice fel de mare investiție. Liberal înseamnă să te preocupe dezvoltarea unitară și echilibrată a tuturor regiunilor, fără excepție, și să tratezi în mod corect și nediscriminatoriu românii contributori la bugetul de stat.
 • Liberal NU înseamnă să te abați de la principiile de dreapta, să minți, să furi, să batjocorești democrația, legile statului și oamenii. Liberal înseamnă să fii TU ÎNSUȚI și să poți prin tine însuți!

 

Daniel OLTEANU – președinte ALDE