Astazi de ziua educatiei, elevii stau acasa. Parintii sunt pe la servicii iar profesorii, tot liberi, probabil petrec sau isi pun gogosari in otet dupa caz. Aceasta este educatia pe care statul roman  o ofera gratuit copiilor: de ziua educatiei toata lumea este libera.

Probabil este nepretuita educatia oferita de Fornite, Mine Craft, Tik-tok sau Instagram. Conform celor ce se intampla, ea suplineste in mare masura setea de educatie si necesitatile elevilor din ziua de astazi.

Nu mai este vorba aici de pandemie sau de de restrictii. Este vorba de pricepere, pedagogie si initiativa. De parca nu erau satui de stat acasa la ore on-line, profesorii, invatatorii si copiii, au mai primit liber inca o zi. De ziua educatiei trebuia invatata educatia si de ce este buna ea. Prea putini copii stiu de ce trebuie sa mearga in fiecare zi la scoala si nu inteleg de ce nu se poate invata istoria de pe youtube.

Dar, totodata exista si cazuri de dascali care merg la scoala ca la uzina, doar ca sa-si faca norma si la final de luna sa mai ia un salariu. Dovada zdrobitoare este procentul redus de promovabilitate la bacalaureat. Si acestora trebuie sa li se explice de ce este buna scoala si de ce este important ca un elev sa invete.  Sau astazi, cand stau acasa preferand sa faca zacusca decat sa interactioneze altfel cu elevii lor.

Iar prilej mai bun pentru asta decat ziua educatiei nu exista.

Din pacate ziua educatiei s-a transformat in motiv de stat acasa. Asa se intampla cand esti blazat, lipsit de interes si fara de chef. Se intrec sefii orasului in felicitari pe facebook si urari de bine adresate dascalilor si elevilor. Fara a avea habar insa ce insemna educatia si la ce foloseste. Asta pentru ca ei nu au.