Peste 500 de familii si mai toti agentii economici din Bucecea isi arunca dejectiile si resturile menajere direct in raul Siret. Orasul nu are deloc statie de epurare, iar comunitatea locala nici nu are in plan sa isi faca. Totul se intampla in 2021 in mijlocul unei arii de mediu protejate. Practic oricine face baie in Siret sau foloseste apa in aval de Bucecea o face pe riscul sau, apa fiind infestata cu fecale si reziduuri menajere.

Acest lucru se intampla din 1997 de cand a fost inchisa fabrica de zahar din Bucecea. Sistemul de canalizare a localitatii era bransat la statia de epurare a fabricii. In momentul in care fabrica s-a inchis si statia de epurare a disparut ca peste noapte. Din acel moment, nici o picatura de apa menajera din canalizarea orasului Bucecea nu a mai fost curatata. Totul s-a deversat direct in raul Siret, in mijlocul unei arii protejate.

In urma cu doua zile Garda de Mediu a efectuat un control in Bucecea pe aceasta tema si a stabilit sanctiuni drastice: 40.000 de lei amenda pentru operatorul de apa SC Nova ApaServ si interzicerea folosirii canalizarii orasului pana la rezolvarea problemei, adica construirea unei statii de epurare.

Daca sanctiunea dictata de Garda de Mediu Botosani s-ar pune in aplicare, mai bine de jumatate din orasul Bucecea s-ar spala la lighean. Practic sistemul de canalizare este impropriu de folosit pentru ca apele uzate nu sunt epurare inainte de a fi deversate in raul Siret.

Contactati, repezentantii Agentiei Nationale pentru Arii Nationale Protejate de la Bucuresti, chiar de la Ministerul Mediului, nu au fost in stare de mai bine de doua saptamani sa aiba un punct de vedere despre catastrofa ecologoica in forma continuata de la Bucecea.

Culmea este ca autoritatile locale, cele din Bucecea, habar nu au de aceasta situatie. Proaspatul primar, Angel Gheorghiu a fost luat prin surprindere de subiect:

Habar nu aveam. Acuma aflu de la dumneavoastra. Am fost sunat de la mediu si trebuie sa merg cu ei pe teren. Eu stiam ca sunt epurate apele, habar nu am ce sa spun. Eu cred ca operatorul de apa trebuia sa construiasca statie de epurare. Stiu ca sunt niste proiecte in acest sens insa nu stiu cand vor fi implementate. Eu totusi nu cred ca se varsa direct in Siret, cred ca intra undeva in pamant„.

Dupa ce a fost la fata locului, edilul din Bucecea a mai adaugat:

Da, am vazut si eu. Se duce totul direct in Siret. Este vorba de canalizarea pentru in jur de 500 de familii. Nu stiu ce sa mai zic. Conductele de deversare nu sunt pe teritoriul UAT Bucecea„.

Faptul este cunoscut de autoritatile locale insa tinut sub tacere date fiind implicatiile majore, atat financiare cat si sanitare. Practic, orice declaratie politicianista ca se va deschide un parc industrial in Bucecea este o minciuna. Nici o firma nu poate opera in Bucecea pentru ca nu capata aviz de mediu. Doar daca se ia in calcul pe langa investitia initiala si investitia intr-o statie de epurare proprie.

Doina Federovici, presedinta CJ, chestionata despre acest subiect, da o declaratie in care nu spune nimic:

Administrarea, gestionarea și dezvoltarea serviciilor de apă și canalizare sunt apanajul operatorului județean Nova Apaserv, care a primit delegarea serviciilor din partea Consiliului Județean în momentul înființării societății. Pentru toate problemele care se ivesc în activitatea societății, managementul acesteia și specialiștii din cadrul instituției trebuie să găsească soluții.
De la preluarea mandatului, am arătat o deschidere totală față de situația de la Nova Apaserv și căutăm soluții punctuale pentru fiecare problemă, deși multe dintre ele ar fi trebuit rezolvate de cei care au condus societatea în ultimii 10 ani.

Vina este aruncata in curtea Nova ApaServ, societate evident subordonata CJ Botosani, unde s-au dus lupte politice grele pentru stabilirea unei conduceri. Evident, in stabilirea sefilor si a CA-ului, cuvantul Doinei Federovici ca si presedinte CJ dar si ca lider PSD Botosani, a fost decisiv.

Reprezentantii Garzii de Mediu prin comisarul sef  Cristina Kashyap declarau in urma cu cateva zile:

Garda de mediu Botosani a verificat stadiul de conformare a stațiilor de epurare peste 2000 e.l. (locuitori echivalenți), conform controlului dispus de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu. În ceea ce priveste rețeaua de canalizare aferentă orasului Bucecea, prin autorizatia emisa de SGA SV s-a impus ca evacuarea de ape uzate in raul Siret se se incadreze in limitele maxime admise prin NTPA 001, pt 16 indicatori, in luna august 2021 s-a inregistrat 1 depasire pt 1 singur indicator, CBO5. În schimb laboratorul SGA Suceava a înregistrat depășiri ai limitelor maxime admise la mai mulți indicatori în aceeași perioadă.”

In urma controlului din urma cu doua zile s-au impus sanctiuni. Amenda este de 40.000 de lei si operatorul de apa este obligat sa nu mai deverseze ape uzate in raul Siret fara a folosi o statie de epurare. Practic orasul Bucecea ramane fara canalizare.

Vicepresedintele CJ, Bogdan Dascalescu, si el investitor in Bucecea avand o ferma de pui, nu a dorit sa faca nici un comentariu pe marginea acestui subiect.

Directorul SC Nova ApaServ, Liviu Stefan sustine ca firma pe care o conduce lucreaza in prezent la un proiect, de 10 milioane de euro, care se le permita sa construiasca in judet patru statii de epurare:

Una din localitatile unde urmeaza a fi costruita statie de epurare este Bucecea. Deocamdata proiectele sunt in lucru, nu au fost depuse inca in vederea finantarii. Situatia preluata este grea insa cautam sa rezolvam problemele cat mai repede„.

Atat la nivelul Prefecturii Botosani cat si a CJ-ului problema este cunoscuta de foarte mult timp. Practic din 2017. Insa sanatatea si confortul locuitorilor din Bucecea si din judet nu este una din prioritatile lor.