Sfântul Dumitru 2021. Tradiții și Obiceiuri!

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este cinstit de către comunitatea creștină, în fiecare an, pe data de 26 octombrie. Acesta a trăit în timpul împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305), într-o perioadă în care creștinii erau executați. Sfântul Dimitrie și-a îmbrățișat credința creștină și a refuzat să țină ascunsă nădejdea sa în Iisus Hristos. Din acest motiv, el a fost întemniţat în timpul lui Maximiam. În aceea perioadă, creştinii prinși erau pedepsiți să lupte cu gladiatorii. Majoritatea își găseau sfârșitul într-un mod tragic, excepție fiind Nestor. Nestor a fost un tânăr creştin ce avea să lupte în arenă la rândul său cu însuși gladiatorul favorit al împăratului Maximian, Lie. Înainte luptei, acesta a cerut binecuvântarea Sfântului Dimitrie să-l omoare pe Lie. În acel moment, Sfântul Dimitrie l-a însemnat cu semnul sfintei cruci pe frunte i-a spus: „Du-te şi pe Lie îl vei birui, iar pe Hristos îl vei mărturisi”. Datorită rugăciunilor Sfântului Dimitrie, Nestor a reușit să-l străpungă cu lancea pe Lie. Înfuriat, împăratul Maximian a poruncit să fie decapitat Nestor, iar Dimitrie să fie străpuns cu suliţele. Potrivit tradiției creștine, când a murit, din trupul lui Dimitrie nu a curs sânge, ci mir tămăduitor de boli.

 

În această zi, în biserică se țin slujbe speciale întrucât, potrivit tradiției, Sfântul Dumitru este cel care prevestește venirea iernii. Acesta desfrunzeşte pădurile, întoarce căldura în pământ și usucă toate plantele.

În ziua Sfântului Dumitru, credincioşii care merg la biserică trebuie să împartă grâu fiert în numele sufletelor celor adormiți, iar femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, mere, nuci și covrigi.

Ce e interzis să faci de Sfântul Dumitru

Tradiția spune că în această zi nu ai voie să folosești pieptenele deoarece vei atrage necazuri și primejdii. Se mai spune că cine seamănă usturoiul pe 26 octombrie va avea parte de pagube anul care vine.

În această zi se tunde coama cailor până la trei ani, ca să aibă părul frumos. Cei care au datorii trebuie să le plătească până la Sfântul Dumitru pentru a le merge bine anul viitor.

Cei care respectă cu sfințenie această sărbătoare vor fi feriți de boli.

Sfântul Dumitru este vestitorul iernii. În ziua de 26 octombrie, putem urmări câteva indicii ale naturii pentru a ști cum va fi vremea în lunile următoare. Dacă în ziua de marți, vremea va fi rece, atunci iarna noului an va fi blândă, dar dacă ziua de marți va fi însorită înseamnă că iarna va aduce greutăți.

Indiciile nu se opresc pe timpul zilei. Dacă în noaptea de 26 octombrie va fi lună plină, atunci iarna va fi aspră și va ninge mult.

Sfântul Dumitru este notat în scrierile teologice drept „patronul păstorilor”. În ziua de 26 ianuarie, ciobanii află cum va fi iarna. Tradiția spune că păstorul trebuie să își pună cojocul în mijlocul turmei sale. El trebuie să aştepte ca o oaie se va aşeza pe el. Dacă oaia va fi neagră, înseamnă că iarna va fi blândă, dar dacă oaia va fi albă, iarna va fi aspră.

 

 

By |2021-10-26T07:44:14+03:0026 octombrie 2021|TOP NEWS|

Comenteaza

Go to Top