In urma articolelor aparute in presa, avocatul poporului s-a autosesizat in cazul Bucecea.

Botosani Necenzurat a aratat in urma cu o saptamana cum din cauza faptului ca nu exista statie de epurare, jumatate de oras isi varsa dejectiile si reziduurile menajere direct in Siret, fix in mijlocul unei arii naturale protejate.

 

Biroul Avocatul Poporului de la Suceava, prin consiliera Beanca Beatrice-Pavaleanu a trimis adrese pentru a cere acte si precizari atat la Garda de Mediu cat si la Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate.

Avocatul Popotului considera ca este incalcat dreptul la o viata decenta a locuitorulor din Bucecea si a responsabilizat atat autoritatile centrale cat si cele locale. Cel mai probabil notificari de la Avocatul Poporului au primit si cei de la Primaria Bucecea cat si Consiliul Judetean, principalul actionar la SC Nova Apaserv.

In urma materialului de presa, Garda de Mediu a aplicat sanctiuni operatorului de apa din Bucecea si a stabilit ca evacuarea dejectiilor si reziduurilor fara o statie de epurare nu mai poate fi facuta. Practic in prag de iarna, locuitorii din Bucecea ar putea ramane fara canalizare.

Prin Nota nr. 813/26 octombrie 2021, Avocatul Poporului a aprobat sesizarea din oficiu și a dispus efectuarea unor verificări cu privire la aspectele semnalate în materialul publicat online de ziarul „ Botoșani Necenzurat ” din data de 21 octombrie 2021, articol intitulat: „Tot orasul Bucecea i”și varsă reziduurile direct in Siret, ară epurare! Garda de Mediu a decis închiderea canalalizarii oraşului! ” .

Obiectul sesizării din oficiu î1 constituie materialul de presă mai sus invocat și a fost analizat în contextul prevederilor constituționale care reglementează nivelul de trai și dreptul persoanei vătămate dc o autoritate publică, prevăzute de art. 47 și art. 52 din Constituția României. 

Văzând prevederile art. 47, art. 35 , art. 34 şi art. 52 din Constituția României, prevederile şi dispozițiile art. 59 alin. (2) din Constituția României, coroborat cu art. 4 (, Autoritățile publice sunt obligate să comunice sau. după caz, sâ punâ la dispoziția instituției Avocatul Poporului, i“n condițiile legii, informațiile, documentele sau actele pe care le dețin in legătură cu petițiile care au fost adresate instituției Avocatul Poporului, acordâtidu-i sprijin pentru exercitarea atribuțiilor sale.”) şi art. 25 din Legga nr. 35/1997 privind organizarea şi funcționarea instituției Avocatul Poporului, republicată supunem atenției dumneavoastră situati• mai sus prezentată, rugându-vă să ne comunicați următoarele:

punctul de vedere cu privire la situația descrisă in material ,

măsurile adoptate pentru prevenirea producerii unor asemenea evenimente pe viitor şi sá dispuneți informarea Biroului Teritorial Suceava al instituției Avocatul Poporului asupra rezultatului acestora ïn termenul legal preväzut de lege, prin anexarea documentelor in sustinere.

Avocatul Poporului citeaza pe larg site-ul Botosani Necenzurat.

Primarul din Bucecea a amenintat jurnalistii cu instantele de judecata pentru un pamflet publicat pe marginea acestei situatii in conditiile in care el habar nu avea ca dejectiile a aproape jumatate de oras sunt varsate direct in raul Siret. Angel Ghiorghiu declara pentru Botosani Necenzurat ca dejectile sunt varsate si intra in pamant, intr-un loc pe care nu l-a putut preciza.

Iata pentru ce s-a suparat Angel Ghiorghiu, cand de fapt prioritatile lui ar fi altele, ca de pilda sa rezolve problema statiei de epurare din Bucecea, aducand locuitorilor orasului si celor din zona confortul mult dorit:

Prin acesta sesizare ,Avocatul Poporului spune clar ca apara drepturile cetatenilor din Bucecea, drepturi vatamate de autoritatile publice care de mai bine de 20 de ani nu au fost in stare sa faca o statie de epurare in oras.

Cazul este cercetat si de reprezentantii ANANP Suceava care trebuie sa stabileasca impactul asupra mediului in 20 de ani de deversari de reziduuri in mijlocul unei arii naturale protejate.

SC Nova Apaserv va contesta amenda primita de la garda de Mediu sustinand ca in Bucecea nu s-a  incasat niciodata canalizare si ca Primaria trebuie sa se ocupe de o statie de epurare, fiind vorba de gospodarire proprie. Cu toate acestea, Nova Apaserv are in plan construirea unei statii de epurare in Bucecea, lucrandu-se in prezent la proiectul de finantare.