Judecatorii Tribunalului Botosani au stopat incercarea de preluare a Casei Tineretului de catre Consiliul Judetean Botosani.

CJ Botosani a emis o Hotarare in luna martie a acestui an prin care isi delega trei reprezentanti in Consililiul de Conducere al Fundatiei Judetene pentru Tineret.

Miza era mare deoarece Fundatia detine in patrimoniu Casa Tineretului din Botosani. Practic printr-o hotarare de cateva randuri Consiliul Judetean intra in posesia unui patrimoniu imens.

Cei care trebuiau sa reprezinte CJ in Consiliul de Conducere al FJT sunt: Diana  Balta, Octavian Halici si Eduard Ungureanu. Cei trei ar fi facut majoritate in Consiliul de Conducere.

Hotararea CJ a fost desfiintata in urma cu doua zile de judecatorii Botosani

Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Admite, în parte, acţiunea. Anulează parţial Hotărârea Consiliului Judeţean Botoşani nr. 96/31.03.2021, numai în ceea ce priveşte art. 2 din acest act administrativ. În temeiul art. 15 din Legea nr. 554/2004, suspendă executarea Hotărârea Consiliului Judeţean Botoşani nr. 96/31.03.2021, numai în ceea ce priveşte art. 2 din acest act administrativ, până la soluţionarea definitivă a cauzei. Respinge, în rest, acţiunea. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a cheltuielilor de judecată în cuantum de 535 lei, reprezentând onorariu de avocat şi taxe judiciare de timbru, proporţional cu pretenţiile admise. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare în ceea ce priveşte suspendarea executării şi de 15 zile de la comunicare, în ceea ce priveşte acţiunea în anulare, cererea şi motivele de recurs urmând a se depune la Tribunalul Botoşani – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal. 

Secretaru FJT, Emilian Ivasiuc, cel care ca initiat actiunea in instanta declara:

Este o victorie pe care o anticipam. Le-am spus celor de la CJ ca proiectul lor este ilegal si sa nu mearga cu el in plen. Am contestat si am castigat. Tinerii nu au nevoie de foruri tutelare politice pentru a organiza activitati. S-a incercat de fapt sa se puna mana pe baza de la Casa Tineretului”.

Vasile Halasanu, presedintele onorific al FJT spune ca prin acesta Hotarare Judecatoresaca a fost eliminat imixtiunea politicului in activitatile ONG-urilor locale:

Tinerii trebuie lasati sa se organizeze singuri. Politicul nu are loc la FJT„.

Miza uriasa a fost Casa Tineretului si baza sportiva din jurul ei. Practic politrucii ALDE si PSD din CJ si-au vazut visele spulberate. Este de mirare cum seretarul general al CJ, cel care avizeaza legalitatea hotararilor a dat aviz pentru ceea ce cei de la FJT numesc „incercare de preluare ostila„.

Presedintele Fundatiei Nationale pentru Tineret, Mihai Adrian Vilcea a spus ca acesta decizie a judecatorilor din Botosani este de fapt încă o validare la nivel national a faptului ca Fundatiile Judetene sunt și trebuie sa ramana independete.

Presedinta CJ, Doina Federovici declara:

Consiliul Județean Botoșani a pus în aplicare o lege intrată în vigoare în urmă cu aproape 20 de ani pe modelul aplicat și de Administrația Județeană a Finanțelor Publice și a propus în Consiliul de conducere al Fundației pentru Tineret Botoșani tineri care și-au demonstrat valoarea atât la nivel național, cât și internațional.
Consiliul Județean NU și-a propus preluarea Fundației, ci doar să respecte legea care guvernează activitatea fundațiilor de tineret încă de la începutul anilor 2000. Înțelegem că cei de acolo nu-și doresc o transparentizare a activității lor. Este o decizie în primă instanță, așteptăm motivarea și vom vedea care va fi poziția instanței de recurs.
Nu vom comenta deciziile justiției, ci le vom pune în aplicare când vor deveni definitive.”