În fiecare an pe data de 8 noiembrie, creștinii de pretutindeni îi prăznuiesc pe Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavril. În această zi, credincioșii respectă o serie de tradiții și superstiții pentru a fi păziți de cele rele.

În timp ce Arhanghelul Mihail este cunoscut pentru faptul că veghează la căpătâiul bolnavilor, Arhanghelul Gavriil este cunoscut ca protector al mamelor, fecioarelor și pruncilor.

Potrivit creștinortodox.ro, Arhanghelul Gavril a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria pentru a-i vesti întruparea Fiului Domnului. Arhanghelul Gavril este cel care le-a vestit lui Ioachim și Ana venirea Maicii Domnului.

Pentru a fi protejați de cele rele, credincioșii creștini de pretutindeni urmează cu sfințenie o serie de tradiții și superstiții. Așadar, în zonele muntoase, cei doi Arhangheli erau cunoscuți și ca patroni ai oilor, motiv pentru care stăpânii animalelor făceau o turtă mare din făină de porumb, numită turta arieților.

În dimineața zilei de 8 noiembrie, ciobanii aruncau turta în turma oilor, după ce le era permis berbecilor să se amestece printre ele. Dacă turta cădea cu fața în jos, printre ciobanii bucovineni apărea un sentiment de tristețe, însă dacă turta cădea cu fața în sus, atunci ciobanii se bucurau deoarece era considerat că toate oile vor avea miei până la primăvară.

Se spune că persoanele care lucrează în ziua prăznuirii Sfinților Arhangheli Mihai și Gavril vor fi chinuiți în ceasul morții până la ieșirea sufletului. Așadar, în ziua de 8 noiembrie nu ai voie să faci treabă prin casă, iar cine nu se supune va fi grav chinuit înaintea morții.