Debitul râului Prut este la cel mai scăzut nivel din ultima suta de ani, pe fondul unei secete prelungite. Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a apelor arata intr-o prognoza ca apele Prutului au tentinta in continuare de scadere.
Practic locuri acoperite de ape zeci de ani, pot fi strabatute acum cu pasul liber.
Râul Prut de pe teritoriul județului Botoșani înregistrează un nivel foarte scăzut datorită lipsei precipitațiilor din ultimele luni.
Practic s-a stabilit un record negativ pentru debitul raului Prut, in conditiile in care Lacul de Acumulare de la Stanca Costesti are un volom de apa de doar 400 de milioane de metri cubi, ceea ce reprezinta un procent de sub 30% din capacitatea proiectata.
În prezent alimentarea localităților nu este afectată, nefiind luate măsuri de raționalizarea apei pentru nici un tip de consumatori, însă riscul de a ajunge în astfel de scenarii crește de la o zi la alta. In prezent, debitul evacuat din Barajul Stânca- Costeşti este de 32 mc/s, ceea ce asigură necesarul de apă pentru localităţile din aval.
In conditiile in care seceta se mentine nu este exclusa ca aprovizonarea cu apa a localitatilor din zona sa fie deficitara.

 

 

.