Val de scumpiri după războiul din Ucraina! Banii sunt din ce in ce mai putini!

Piața alimentelor a fost printre primele în care s-a resimțit razboiul. Grâul a ajuns la un preț de 968 de dolari/bushel, o creștere de peste 50%.

Porumbul la 716 dolari/bushel, o creștere de 35%. Ovăzul a ajuns la 716 dolari/bushel, o creștere de 40%. Toate acestea în primele 24 de ore de la izbucnirea conflictului din Ucraina.

In cea de-a 12 zi a conflictului, analiștii se uită la importanța Ucrainei și Rusiei pe piața de cereale internațională și atenționează cu privire la o nouă scumpire a alimentelor. Rusia este cel de-al cincilea partener de comerț al Uniunii Europene, iar 2% din exporturile din zona Euro ajung în Rusia.

Totuși, 40% din exporturile Rusiei merg către zona Euro, conform datelor publicate de Comisia Europeană. Asta înseamnă că Rusia va suferi economic de pe urma sancțiunilor, iar Europa va avea probleme în materie de stocare a cerealelor de bază.

Totodată, gazele naturale și-au dublat prețul față de săptămâna trecută. Pe data de 2 martie mWh se tranzacționa cu 165 euro, iar sambâtă, 5 martie, cu 200 euro.

Problemele de aprovizionare ca efect al războiului și scumpirile din piața energiei vor duce la o majorare a prețului alimentelor de la raft. Aici trebuie să luăm în calcul și fenomenul inflaționist care conform organizațiilor internaționale de profil va continua să se manifeste la nivel mondial și chiar se poate accentua.

Practic vorbind, banii noștri vor valora din ce în ce mai puțin în timp ce alimentele se vor scumpi din ce în ce mai mult. Situația este una severă, iar unii analiști economici sunt de părere că România trebuie să treacă la o economie de război pentru a face față provocărilor economice. Rusia a început deja raționalizarea alimentelor.

de |2022-03-07T07:54:43+02:007 martie 2022|Important, TOP NEWS|

One Comment

  1. Bbogdan 7 martie 2022 at 10:01 - Reply

    Statistica e din Rep.Moldova pentru Rep.Moldova !

Leave A Comment