Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat sentinta in procesul intentat de lichidatorul SC Termica, Primariei Botosani. Sentinta este ca botosanenii vor trebui sa plateasca de la buget 17 milioane de euro catre lichidatorul Lulu Constantin Dascalu. Practic decizia judecatorilor baga orasul in faliment.

Primarul numit de judecatori Cosmin Andrei spune ca va cauta ajutor la Ministerul Finante, care este principalul beneficiar al acestei sume. El adminite ca fara sprijin, Primaria Botosani este in imposibilitate sa achite acesta suma:

Am cerut o evaluare colegilor și motivul principal îl constituie transferul unor bunuri la momentul respectiv din patrimoniul public în patrimoniul societății Termica, societate care este urmărită, executată și apoi lichidatorul  a motivat faptul că acele bunuri nu mai pot fi valorificate, s-a cerut echivalentul bunurilor în bani și am pierdut procesul. Dacă nu vom primi un ajutor de urgență de la Guvern, municipiul Botoșani trebuie să plătească 79 milioane de lei. Este o sumă fabuloasă care nu mai permite dezvoltarea orașului afectând inclusiv lucrările uzuale pe care le avem și cheltuielile de funcționare.

Andrei sustine ca vina pentru acesta situatie ii apartine fostului edil, Catalin Flutur pe care il invita sa dea explicatii pentru situatia creata. In schimb Andrei omite sa spuna ca inainte de a fi primar numit de judecatori a fost doua mandate viceprimar, iar dintre actualii consilieri PSD din legislaturile trecute, multi se regasesc si acum in CL. Deasemeni, cu sprijinul consilierilor PSD a fost mentinut in functie 8 ani administrator special Florin Sandu, in paralel si director la Modern Calor:

Din păcate sunt și rezultate care nu țin de noi. Unul din aceste rezultate îl reprezintă procesul pe care l-am pierdut, din păcate, cu lichidatorul de la Termica astfel încât municipiul Botoșani astăzi trebuie să plătească 79 milioane lei lichidatorului pentru patrimoniul Termica. Am avut proces la Înalta Curte de Casație și Justiție și am pierdut acest proces. A fost ultima cale de atac pe care am avut-o și trebuie să plătim această sumă, o sumă imensă pentru bugetul municipiului Botoșani.

Lulu Constantin Dascalu a demarat deja procedurile de executare silita ale Primariei Botosani. In prezent de dosarul de executare se ocupa executorii judecatoresti Sorin Gavriliuc si Carmen Svaiter. Primaria are termen de plata pentru suma de 17 milioane de euro, maxim 6 luni.

Primarul Cosmin Andrei a mai afirmat intr-o conferinta de presa ca va urma o ancheta disciplinara si se va cauta vinovatul si in primarie pentru modul in care au fost gestionate relatiile dintre SC Termica si Primaria Botosani.