Prefectul a infiintat o comisie ca sa vada ce si cum e cu lucrarea de modernizare a sectorului de drum Botosani-Flamanzi, parte a megaproiectului PNL sau PSD (nu se stie exact), Botosani-Tg. Frumos. Aceeasi comisie va „monitoriza” si lucrarile de la drumul Botosani-Stefanesti.

Exact ca la manual a procedat. Cand nu ai ce face, infiintezi o comisie. Rolul comisiilor in Romania este unul sacru, acela de a face probleme atunci cand ceva se misca inspre firesc. Si totdata transparentizeaza activitatea initiatorului, aducandu-l in atentia presei, chiar si pentru o zi. Deci comisia l-a facut pe prefectul transparent si mai transparent.

De ce a infiintat prefectul aceasta comisie? Pentru ca botosanenii au reclamant ca pe tronsonul de drum national inspre Tg Frumos este mult praf si din cauza modului in care au fost sparte dalele de beton de la vechiul drum. Deci pentru ca nu au spart pe ploaie dalele de beton cu karata, firmele care lucreaza la asfaltarile majore ale judetului s-au pricopsit cu o comisie de incurca lume. Bune motive.

Intr-adevar, disconfortul exista pentru ca se construieste. Dar a existat intotdeauna, impreuna cu multitudinea de accidente si multimea de morti de pe acest traseu pacatos. Insa, pana se face sunt solutii, pe care fiecare calator si le gaseste singur, nu cu ajutorul unei comisii prefecturale. Banui ca au ras mult constructorii de ideea prefectului de Botosani. Sa faca o comisie sa ce? Ei au contracte ferme, licitatii castigate si bani multi incasati. Sunt metode legale de a recupera un eventual prejudiciu cauzat de un disconfort, de o depasire de termen, sau de nerespectarea proiectului.

„După discuțiile pe care le-am avut lucrurile se vor mișca altfel!” 

Aceasta a fost afirmatia lui Sorin Cornila, cumva ferma, ca si cum el a discutat deja, avanseaza termene si e pregatit sa ia masuri. Altfel cum? Vor asfalta mai cu foc? Mai pe dreapta? Isi vor aduce nevestele sa stearga praful dupa pickamer, sau cum se vor misca? Si daca nu vor sta lucrurile altfel, si nu stau, ce se intampla? Poate prefectul sa ia vreo masura sau se pune ca nu-l baga nimeni in seama? E cam cu doua taisuri miscarea de imagine a lui Cornila.

Era intersant de aflat cine este in acesta comisie, ce specialisti, ce solutii au sugerat si implemantat sa nu mai fie praf si spartura pe drum, cum comisia a multumit prin activitatea prestata sutele de „reclamagii” care „l-au rugat” pe prefect sa intervina.

Bun. Si daca asta am lamurit-o, haideti sa vedem ce nu face garantul respectarii legii in teritoriu, deci ceea ce merge perfect si nu necesita nici o comisie.

Ca primaria pierde proiect dupa proiect, renunta la bani europeni si la propriu e paguboasa in administrare nu necesita o comisie. E bine asa.

Ca directorii se schimba ca sosetele ba de la un partid ba de la altul, ca nu se dau concursuri si se pun oameni pe functii pe ochi frumos sau combinatii e normal. Nu necesita comisie.

Ca prietena lui veche, Monica Adascalitei, medicul de urgente care a facut din DSP o institutie respectata, deschisa si intercativa a fost la propriu executata si data afara intr-un mod meschino-sopticaresc, nu necesita comisie. E firesc ca asa e politica.

Ca Prefectura are bani sa-si reabiliteze sediul de aproape un an si nu este nimeni de acolo in stare sa organizeze o licitatie ceva, cad peretii exteriori la propriu, nu necesita comisie. Asa trebuie sa fie.

Gropa de gunoi, monumente de talhari, DNA, masini electrice la primarii, bani risipiti, politisti corupti, toate acestea fac parte din normalitate.

Pana la urma odata infiintata, trebuie sa produca ceva aceasta comisie. Un raport, o foaie de hartie, o concluzie. Cum va imbunatati „comisia” ritmul si modul de lucru al constructorilor pe tronsonul Botosani-Flananzi si pe drumul Botosani-Stefanesti, abia asteptam sa vedem. Dar sigur ne va spune prefectul transparent, in orarul transmis zilnic pe facebook despre activitatea-i.

Insa, la cat de transparent a ajuns, probabil daca va mai face vreo comise doua, va deveni invizibil.