Un furtun cuplat la un hidrant de pe marginea drumului si o teava de 75 de metri alimentau la intrarea in localitatea Mihai Eminescu un iaz care apartine comunei. Descoperirea a fost facuta de un cetatean din zona care revoltat de presiunea mica a apei a facut cercatari pe cont propriu. In aceasta dimineata, dupa gasirea bransamentului au fost anuntatati prin 112 politistii din Botosani dar si reprezentantii SC Nova Apaserv SA.

Iazul apartine comunei Mihai Eminescu, desi uniii sateni sustin ca el este exploatat de familia Gireada prin primarul Verginel Gireada care a construit doua case in apropiere. Acesta neaga vehement faptul ca folosea apa publica pentru a alimenta iazul comunal sustinand ca ce au gasit cei de la SC Nova Apaserv reprezinta o gura de aerisire care era folosita in care bazinul cu apa care alimenteaza localitatea Cucorani ar fi fost golit:

Nu stiu cine a reclamat si nu ma intereseaza. Eu m-am saturat sa le fac treaba celor de la Nova Apaserv si sa le intretin retelele. Nu este vorba de nici o alimentare a unui iaz, este doar o gura de aerisire pe care o foloseam cand goleam bazinul care alimenteaza Cucorani. Se mai formau bule de aer si se oprea apa. Deacum inainte nu are decat Nova Apaserv sa isi rezolve singura aceste probleme pentru ca eu nu ma mai implic deloc. Am vrut sa fac un bine si si iata ce a iesit„.

Cu toate aceastea, Politia Botosani a deschis un dosar penal in REM, pentru fapta, lucru confirmat de Delia Neniscu, purtatorul de cuvant al IJP:

S-a deschis un dosar penal in REM pentru furt de apa. Politistii au facut cercetari la fata locului si au descoperit un bansament ilegal. Urmeaza sa stabileasca in cursul anchetei cine se face vinovat de realizarea acestuia„.

Reprezentantii SC Nova Apaserv sustin ca debitul pe care il putea asigura teava ce ducea in iaz de la hidrant este de 80 de metri cubi pe ora, imens daca tinem seama de conditiile de seceta si de faptul ca in mai bine de jumatate de judet apa este furnizata cu program. Locuitorii din zona spun ca unul din angajatii Primariei Mihai Eminescu a fost vazut fugind de la locul bransamentului dupa ce in prealabil il inchisese la aparitia reprezentantilor SC Nova Apaserv.

Presedintele Consiliului Judetean, Doina Federovici spune ca asemenea cazuri mai exista in judet si ca prioritatea principala a nou infiintatului birou antifrauda la SC Nova Apaserv este sa le gaseasca:

Pot spune ca biroul Antifrauda isi face treaba si incepe sa aiba rezultate si cu siguranta nu se vor opri aici. Cine a furat, oricine ar fi el,  trebuie sa plateasca pentru ca nu putem tolera astfel de fapte. Politia o sa isi faca datoria si ii va depista pe faptasi„.

La fel, Bogdan Dascalescu, vicepresedinte CJ si responsabil de SC Nova Apaserv sustine ca aceste controale, in cautarea bransamentelor ilegale se vor inteti. El spune ca deja a facut propunerea catre Consiliul de Administratie al SC Nova Apaserv  sa suplimenteze numarul de locuri cu inca 5 in cadrul biroului antifrauda. Dascalescu spune ca aceste persoane vor fi recrutate din actualii angajati ai operatorului de apa:

Cel mai tarziu saptamana viitore vom suplimenta cu inca 5 oameni componenta biroului antifrauda„.