Ion C. Brătianu
1821–1891

Dumitru Brătianu
1818–1892

Ion I. C. Brătianu
1864–1927

Vintilă I. C. Brătianu
1867–1930

Constantin I. C. Brătianu
1866–1950

Acestia au fost Bratienii care au condus PNL inca de la inceputuri. Au fost multi si au facut treaba buna, poate cea mai buna fiind Intregirea Tarii in 1918, cand prim ministru era Ion I.C. Bratianu. Si acum sunt multi, cel putin la Botosani, traditia in PNL din tata in fiu, din ruda in ruda continua. Partidul este format din Soptici si Girezi. Stiu ca nu suna bine Girezi insa nu gasesc nici un plural mai acceptabil pentru familia Gireada, care iata, de ieri, a obtinut al patrulea post de conducere in PNL Botosani.  Verginel Gireada a asigurat continuitatea propunand un nume nou, Andrei Gireada, inginer, dar si absolvent de medicina veterinara. Gurile rele spun ca i-ar fi nepot, dar asta nu e o crima.

In plus sunt multe sate in Romania unde dominante sunt doar cateva nume. De exempolu in zona Maramures la Sapanta, Pop si Stan, iar prin judetul Iasi exista o localitate unde locuitorii se numesc fie Gaina, fie Rata. Andrei Gireada se adauga unei liste destul de mari de nume Gireada care au facut cariera in PNL si a caror destin se confunda cu cel al partidului: Aneta Gireada, actual director de cancelarie al prefectului transparent, fost primar,  Ionut Gireada-consilier judetean dar si Verginel Gireada-primar, deputat, administrator public si iar primar.

Sunt de remarcat cateva aspecte pozitive si in primul rand este vorba despre continuitatea in acelasi partid. PNL este pentru Gireada la fel cum a fost pentru Bratianu. Oricare ar fi el. In felul acesta, pe langa perpetuarea speciei se mentine un echilibriu de trend, pentru ca orologiul de la care se bate ora exacta in partid este in comuna Mihai Eminescu, acolo unde este si lacul lui Eminescu. Strategiile sunt discutate in familie si implementate in partid, asa ca incet incet contradictiile de idei nu vor mai exista. Dealtfel este stiut ca in PNL Botosani nu ai cum sa ai idei/initiativa decat daca esti din familiile domnitoare.

La fel, este bine pentru identitatea partidului. Cel putin cativa zeci de ani suntem siguri ca nu va dispare pentru ca are cine sa tina stindardul sus. Maini ferme, de oameni care stiu ce vreau, cu principii si intentii bune. Nepatati, la fel ca predecesorii lor. Pana la urma si Bratienii au fost multi la conducere. Si nimeni nu i-a aratat cu degetul. Pana la urma asta imi aduce aminte de un interviu pe care l-am realizat cu ceva timp in urma cu decedatul Dumitru Sechelariu, pe atunci primarul Bacaului. Intrebandu-l despre multitudinea de rude pe care le-a angajat la Primaria Bacau, acesta mi-a replicat pe un ton care denota ca este convins de dreptatea-i: „Pai in cine sa am incredere daca nu in rude?”

Gireada si Bratianu. Doua nume care se confunda cu istoria moderna dar si timpurie a partidului.