Desi a distrus un ecosistem prin construirea unui dig intr-o arie protejata pentru a-si uda gradina cu legume, primarul comunei Lozna, Viorel Lozneanu a reusit sa scape basma, fara nici o sanctiune. Judecatoria Dorohoi a anulat procesul verbal de amenda intocmit de Garda de Mediu Botosani si a consemnat ca institutia sa plateasca catre UAT Lozna cheltuieli de judecata! Asta desi construtia este ilegala, cazul a ajuns si in atentia presei nationale si a institutiile guvernamentale ale statului.
Judecatoria Dorohoi a anulat procesul verbal de contrventie deoarece comisarii Garzii de Mediu Botosani nu au stiut cum sa-l completeze. Acestia, in loc sa il amendeze pe faptas, in speta pe primarul Viorel Lozneanu, au amendat primaria. Asta in conditiile in care terenul pe care se afla digul ilegal este in acte al primarului, ca si persoana fizica. Practic comisarii GNM Botosani au amendat pe cine nu trebuie. Explicatii nu pot fi decat doua: fie nestiiinta fie au fost pe o mana cu primarul Lozneanu si intentionat au completat gresit ca sa poate fi anulat in instanta.
Iata solutia data de Judecatoria Dorohoi:
Solutia pe scurt: Admite plângerea contravenţională formulată de petenta comuna Lozna în contradictoriu cu intimata Garda Natională de Mediu – Comisariatul Judetean Botosani. Anulează procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiei seria GNM nr. 07879 din 14.05.2021. Obligă intimata să plătească petentei suma de 2500 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu avocat astfel cum a fost redus. Cu drept de a formula apel în termen de 30 zile de la comunicare. Cererea se va depune la Judecătoria Dorohoi, sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată, astăzi 25.07.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei,
Document: Hotarâre 1206/2022 25.07.2022
Cu alte cuvinte Garda de Mediu a mai pierdut si 2500 de lei, cheltuielile de judecata, bani care nu vor fi imputati nimanui. Urmare a greselilor comisarilor GNM si a procesului intentat, constructia ilegala nici pana in prezent nu a fost demolata, ecosistemul din turbarie fiind in pericol. La fel si cel mai vechi pod dacic de lemn, descoperit in Romania, cu o valoare arheologica inestimabila, care se afla conservat in apele turbariei, in locul in care a fost construit digul.
Cristina Kashyap, comisarul sef GNM Botosani declara fara a face nici o referire la speta in sine si la ce a motivat Judecatoria Dorohoi01:
Hotărârea Judecătorească nu este definitivă. Comisariatul Județean Botoșani va înainta cerere de Apel
Mai multe amanunte despre acest caz puteti citi aici:
Judecatoria Dorohoi a anulat si procesul verbal de amenda pe care SGA Botosani l-a a dat-o UAT Lozna, tot pe acelasi motiv. Practic atat controlorii de la GNM Botosani cat si cei de SGA (apele romane) l-au albit pe primarul Viorl Lozneanu. Acestia in loc sa amendeze proprietarul terenului a amendat Primaria la care acesta este arondat.
Turbaria Dersca este una din cele mai cunoscute zone protejate din Botosani si este de interes national!
Rezervația naturală declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – arii protejate) se întinde pe o suprafață de 10 de kilometri și se suprapune sitului Natura 2000 – Turbăria de la Dersca.
Aria naturală reprezintă o zonă de mlaștini turboase, turbării și pajiști ce adăpostește habitate naturale (Comunități de lizieră cu ierburi înalte higrofile de la nivelul câmpiilor până la cel montan și alpin; Lacuri eutrofe naturale cu vegetație tip Magnopotamion sau Hydrocharition și Turbării degradate capabile de regenerare naturală) și protejează o gamă diversă de plante specifice zonelor umede; printre care: ligularia (Ligularia siberica), merișor (Vaccinum oxytcoctus), arnică (Arnica montana), brădișor (cu specii de Lycopodium selago și Huperzia selago), orhidee (Dactylorhiza incarnata), bujori (Orchis laxiflora ssp. elegans), darie (Pedicularis sceptrum-carolinum)), omag (Aconitum toxicum), gălbinare (Serratula radiata), plauri cu stuf (Phragmites australis), salcie târâtoare (Salix rosmarinifolia) sau răchită cu specii de Salix repens și Salix pentand
Primarul Viorel Lozneanu a devenit vedeta cu acest caz la TVR, la emisiunea D`ale lui Mitica. Acest lucru nu s-a impiedicat ca mentina cei 500 metri patrati de dig pe suprafata unei arii protejate de importanta nationala.
Comenteaza