Let`s do it pictures pe trepte la Prefectura

„Let`s do it Romania” este o actiune despre ce ar trebui sa facem in fiecare zi si nu facem. Sa patram curatenia, sa respectam lumea ce ne inconjoara. Daca civilizatia ar prima in Romania, „Let`s do it” nu ar mai exista. Sau ar fi despre altceva gen „Let`s do it money”, sau „peace” sau chiar o hora. Deci in primul rand, ziua de astazi din punct de vedere al mediului este despre civilizatie.

Grava confuzie in Botosani, unde ziua de astazi a fost despre poze. „Let`s do it pictures„, cam asa ar trebui denumita. Dupa o zi de haladuit prin cartiere, prin paduri, pe sosele, pe drumul manastirilor sau in depoul CFR inafara de poze, comunicate ce au inundat retelele de socializare si cativa saci de gunoi, nimeni nu s-a ales cu nimic. Poate o plimare in aer liber pe ploaie. Aceeasi saci de gunoi ii poti strange in orice zi, in orice zona din judet. Nu suntem renumiti ca niste civilizati si nici firmele de salubritate nu sunt performere in Botosani.

Practic oficialitatile au parazitat ziua si au profitat de importanta la nivel national ca sa-si mai treaca pe daiboj cateva poze despre cum iubesc ei natura si curatenia ei. Sa-i fi vazut dimineata la 9 cum se pozau pe scari la Palatul Administrativ, credeai ca pleaca minim sa descopere un continent nou.

Comunicatul Prefecturii, institutie care a ajuns un soi de sala de asteptare unde se fumeaza este cel putin ranced ca substanta, cu un limbaj de lemn, plin de falsuri.

  • Aproximativ 10.000 de voluntari din județul Botoșani, dintre care peste 1.000 de cadre didactice și peste 6.000 de copii, au participat astăzi la acţiunea din cadrul proiectului naţional, „Ziua de Curățenie Națională 2022”.

Habar nu au cati copii sau cate cadre didactice au participat ca nu le-a facut nimeni vreo numaratoare, in schimb au tuflit asa niste cifre din burta ca sa dea bine la comunicat. Oricum, nici copiii si nici cadrele nu au plecat sa stranga peturi manati de un sentiment de resposabilitate. Ei au fost convinsi de directori si inspectori numiti politic. Prefectul Soptic, transparent, bate in continuarea comunicatului campii la modul mobilizator cu un discurs trist, lipsit de imaginatie si total pe langa ce ar trebui sa insemne „Let`s do it..” :

  • Le mulțumesc tuturor voluntarilor care s-au implicat în această acțiune și au dat curs invitației noastre. (bla bla bla…..) Li se cuvin mulțumiri pentru energia pusă în slujba ecologizării, pentru spiritul civic de care au dat dovadă și pentru mesajul transmis astfel societății. A fost cea mai mare mobilizare de voluntari din județul Botoșani, pentru un mediu mai bun, mai curat și mai sigur pentru noi și pentru generațiile ce urmează,” a declarat prefectul județului. 

Este limpede ca il doare la basca pe prefect de ecologizare si toate cele ce implica. El saracul nici nu a dat vreo declaratie, e pur si simplu un comunicat scris de un consilier sau de o consiliera si dat spre aprobare, dupa care la publicare sa-l citeasca fraierii. Oricum toate comunicatele lui sunt la fel, dovada ca numarul de cuvinte pe care le stapaneste este destul de redus. Asa merg treburile de multa vreme in Botosani si asa vor mai merge pentru ca smecheria tine in continuare.

Altul mai smecher, primarul numit de judecatori Cosmin Ionut Andrei ne povesteste in comunicate cum s-a intalnit el in gara cand strangea cutiile de bere aruncate din trenuri cu un grup de copilasi de la o scoala din municipiu si ce mare i-a fost bucuria. Macar a insailat o poveste in comunicat.

Doina si-a vazut de treaba ei, n-o scoate nimeni de pe Drumul Manastirilor. Desi facut proaspat, a ecologizat si acolo si evident cu multe poze si comunicat. Dar a dat un motiv: e traseu turistic. Dovada stau hoardele de turisti 🙂 dornici sa viziteze manastirea Cosula, locul ei de bastina.

„Let`s do it” nu este despre ecologizare este de fapt despre un mod de viata. Este o chestie care ar trebui sa devina cotidiana, nu odata pe an. Cu seminarii despre mediu si importanta mentinerii acestuia curat, cu actiuni si jocuri pe teme de mediu, chiar cu piese de teatru (da exista asa ceva chiar la Scoala Populara de Arta aflata in subordinea CJ) despre mediu. Cu responsabilizarea nu numai a profesorilor si copiilor si a functionarilor din subordine. O multime de lucruri se pot face si nu doar intr-o zi anume. 

Odata pe an se strange gunoiul ca e „Let`s do it”. Odata pe an se merge cu bicicleta ca e „Vinerea verde”. Si cam atat merita mediul in opinia alesilor. In rest amenzi date de Garda de Mediu, unele cu susta sa poata fi contestate, si bete in roate puse de functionarii de la Agentia de Protectie a Mediului sau de SGA.

Costel Soptica, macar a fost cinstit astazi. Nici un marait ca ar duce macar gunoiul la pubela. Nici un selfie cu un pet de Timisoreana.

„Let`s do it” la el nu e treaba noastra asa ca a facut ce stie  mai bine: nothing. „Let`s do it nothing”.

de |2022-09-17T20:25:13+03:0017 septembrie 2022|Editorial, Important, TOP NEWS|

Leave A Comment