Primăria Botoșani oscilează intre nepăsare sau necunoaștere? Eu știu că un primar devotat se folosește de toate pârghiile legale pentru interesul cetățenilor care l-au ales! După citirea Hotararii Consiliului Local Botoșani nr.255/2021 m-am convins că Primăria poate gasi multe solutii pentru a face viata mai bună si mai usoara botoșănenilor, dar nu vrea, de ce… ? nu stiu, din nepăsare, comoditate, interese sau simpla necunoasterea a legislației.
O problemă cu care ne confruntăm de o perioadă bună de timp, dar care s-a acutizat după prima ninsoare în municipiul Botoșani, sunt gropile din carosabil care se inmultesc de la o zi la alta, si care ajung să fie adevărate capcane dacă sunt acoperite cu zăpadă. Din păcate, nimeni nu ia nicio măsură reală și concretă pentru a stopa sau macar a reduce disconfortul și pericolul la care sunt supusi participanții la trafic, deși platim taxe si impozite din ce in ce mai mari.
Până în prezent, am incercat sa le atrag atenția celor din conducerea Primăriei și Consiliului Local Botoșani cu privire la situația infrastructurii acolo unde sunt formate adevărate cratere in carosabil, iar viața cetățenilor este pusă astfel în pericol, dar așa cum ne-a obisnuit, Primăria Municipiului Botoșani pasează întreaga responsabilitate operatorului de apă și canalizare, respectiv S.C. Nova Apaserv S.A., care știm cu totii că se află într-o situație financiara precară.
Nu de puține ori cei din conducerea companiei de apă s-au aflat in imposibilitatea de a-și onora facturile către firma contractată pentru serviciile de refacere a carosabilului după efectuarea lucrărilor in caz de avarii, iar situația gropilor din teren s-au inmulțit creandu-se o stare de impas financiar, la care Primăria a fost indiferentă, ba chiar a pus paie pe foc, aplicând tot mai multe amenzi pentru nerefacerea carosabilului, de parca asta ar fi fost soluția. Gresit! Aceste sanctiuni accelerează societatea de apă si mai tare spre faliment, ingreunându-o financiar.
Dacă societatea de apă nu poate plăti facturile firmei cu care are contract pentru lucrările de refacerea carosabilului, la randul său firma respectivă nu-și onorează obligațiile din contract pentru că nu este plătită, iar cei care au cu adevărat de suferit sunt botoșănenii, care în anul 2020 au sperat că vor avea un primar care să-i reprezinte și să găsească soluții chiar și în cele mai critice situații, pentru că atunci își demonstrează adevăratele capacități de conducător.
Totuși, există un Regulament privind stabilirea conditiilor pentru eliberarea avizelor de intervenție si Acordurilor Administratorului Drumului, urmărirea și receptia lucrarilor de intervenții la rețelele edilitare de utilități publice pe raza municiului Botoșani, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local Botoșani nr.255/2021 care prevede la art.52”În situația în care beneficiarul sau, după caz, executantul lucrărilor …in cazul intervențiilor în regim de urgență pentru remedierea avariilor, detinătorii/administratorii rețelelor edilitare de utilități publice sau societățile autorizate cu care aceștia au încheiate contracte ferme de execuție lucrări, nu efectuează lucrările de refacere în termenele prevăzute de prezentul Regulament, după constatarea în teren a neefectuării acestor lucrări și aplicarea sanctiunilor de către Poliția Locală Botoșani, Primăria Mun. Botoșani , în calitate de administrator al drumului, POATE DISPUNE EXECUȚIA ACESTOR LUCRĂRI PRIN FIRMA CU CARE ARE ÎNCHEIAT, LA MOMENTUL RESPECTIV, CONTRACT PENTRU REPARAREA ȘI ÎNTREȚINEREA STRĂZILOR.” iar potrivit art.53:„ După finalizarea lucrărilor de refacere, Mun. Botoșani va recupera contravaloarea lucrărilor de refacere executate de la persoana fizică/juridică care avea obligația de a efectua aceste lucrări, precum și eventualele dobânzi aferente, prin mijloacele legale prevăzute de legislația în vigoare.”
Cu alte cuvinte, Primăria poate gasi solutii pentru această situatie, să refacă carosabilul după efectuarea intervențiilor în caz de avarii, ulterior recuperându-și investitia de la firma care are contract incheiat cu operatorul de apă/canal. Deci, Primăria poate dar nu vrea. De fapt poate da doar amenzi cu nemiluita prin intermediul Politiei Locale, ca să o ingroape compania de apă si mai tare spre faliment.
Comenteaza