Mandria de a fi roman, sport national de 1 decembrie!

Mandria de a fi roman. Aproape ca se termina ziua nationala a tarii in care m-am nascut si tot ma gandesc la aceasta “mandrie” si tot nu reusesc sa leg cateva cuvinte pe o foaie.

As vrea inspitatia sa-mi tasneasca de peste tot din buricele degetelor si sa pot scrie ode si laude, fapte frumoase si intamplari pilduitoare. Toate sa aiba acelasi numitor comun, mandria de a trai aici, in Romania. Mandria de a fi roman. Dar nu pot. Nu pot sa fiu mandru, pot cel mult de 1 decembrie sa fiu trist, ingandurat si putin speriat dat fiind faptul ca nimic nu se misca bine in tara asta. De pe orice palier ne zambesc esecuri, dezastre si fapte urate, toate petrecute in tara in care m-am nascut.
Sportiv, cultural, economic, politic, Romania e varza. Sa nu mai vorbim social, cand stii ca pensiile sunt impartite de direct interesati, de oligofreni pe functii si de judecatori “cu legea in mana”.

Sa fiu mandru de ce? De ce ar trebui sa fiu mandru de tara in care m-am nascut si care se numeste Romania? Pentru politica de cumatrie care promoveaza incompetenta in absolut toate structurile de conducere ale statului? Pentru deciziile aberante despre pensii, salarii si economie luate de aceeasi incompetenti? Pentru toate hotiile tolerate si albite de judecatori si procurori care se pensioneaza la cea mai mica adiere de pericol la varste la care unii se insoara prima data? Pentru lipsa de viziune si de interes in ceea ce priveste infrastructura si beneficiul cetateanului? Pentru promovarea masiva a unor toxici precum Becali, Sosoca, Rares farapensiispeciale Bogdan, Ciuca, Ciolacu, Dragnea sau Dancila? Pentru lipsa de coerenta a unei programe de invatamant?, sector de activitate la care nimeni din 90 pana acum nu s-a priceput sa faca ceva.
Este clar ca nu exista motive de mandrie. Atunci de ce toti de 1 Decembrie se simt mandri? De ce nu se simt responsabili? Responsabilitatea e mai tare decat mandria si in plus cum ar suna: “A fi roman este o responsabilitate”

E mai fain sa fii mandru: nu trebuie sa faci nimic, doar sa dai din gura: si atunci cand spui cat de mult iti iubesti tara dat si atunci cand mesteci fasolea cu carnati. Cerebelul mandrui ca e roman nu face diferenta intre aceste actiuni. E bine sa te mandresti cu stomacul plin si cu ochii sclipitori. Dar e rau sa traiesti in Romania de dupa 1 Decembrie.

Imi doresc un popor responsabil si atunci Romania va fi respectata asa cum de multa vreme nu a mai fost. Este adevarata dovada de dragoste care nu poate fi descrisa cu vorbe la spritz. Pentru ca se vede cu ochiul liber.

La multi ani Romania! Si pentru tot ce s-a intamplat pana astazi, iti multumesc Ion Iliescu. La multi ani si tie! (Sarcasm)

de |2022-12-01T17:40:30+02:001 decembrie 2022|Editorial, Fără categorie, Important, TOP NEWS|

Leave A Comment