Faptul ca Primaria Botosani nu a mai decernat in acest an „marele premiu national de poezie Mihai Eminescu”, nu a ramas fara ecouri printre oamenii de cultura.

Prezent la Botosani pentru a-si lansa cartea si pentru a participa la conferinta de alegeri ALDE, scriitorul Varujan Vosganian a criticat alegerea Primariei Botosani de a-si insusi de la sine putere organizarea concursului national de poezie si decernarea marelui premiu national Mihai Eminescu:

N-am inteles de ce au inregistrat la OSIM acest premiu si acest festival pentru ca ei nu au fost niciodata organizatorii. Dadeau niste bani doar, sponsorizau o parte din manifestari. Se pare ca nu au gasit intelegere la Uniunea Scriitorilor pentru a aduce critici sa desemneze castigatorul„. 

Saptamana trecuta, Consiliul Local a votat o hotarare prin care da drepturi depline Primariei sa organizeze Zilele Mihai Eminescu dar sa si alega si sa decerneze „marele premiu national de poezie”. Primarie urma sa apelze la ajutorul unor critici si poeti pentru a organiza un juriu insa nici unul din cei contactati nu si-a manifestat disponibilitatea de a veni la Botosani sa jurizeze.

Fara juriu, nu a mai avut loc nici concurs si in acest mod, o traditie veche de 30 de ani a disparut.

Varujan Vosganian este de parere ca in aceste conditii, Uniunea Scriitorilor din Romania nu poate colabora cu Primaria Botosani pentru organizarea marelui premiu national de poezie.