Iaz artificial, inteligenta artificiala, civilizatie, Verginel Gireada!

„Pentru mine și pentru ceilalți care cunosc problema, lucrurile sunt limpezi. În rest, pentru cârcotași, care văd numai hoți, pot să spun că mi se rupe…” este parte din tirada de primvicepresedintele PNL si primarul comunei Mihai Eminescu Verginel Gireada. Contextul era un interviu despre iazul cu apa din conducta operatorului Nova, luat de Monitorul de Botosani in urma cu cateva zile. Continuarea a fost epica: „„Cineva va plăti, pentru că mă deranjează ca atunci când muncești și faci lucruri bune să ți se pună o etichetă”.  Amenintare mai clara ca aceasta nu exista si apartine unei persoane care are spate, se bazeaza pe ceva si care isi permite sa ii ia pe toti in ras si sa faca orice pentru ca, nu-i asa, „i se rupe”.

Normal sa capete asemenea tupeu cand Politia Botosani, obisnuita sa tina dosare in sertar a nu supere vreun sef sau vreu grangure de partid, se preface de 6 luni ca lucreaza nereusind pana in prezent sa afle nimic. Raspunsurile sterile la intrebarile presei precum ca cercetarile continua si nu se stie cine e faptasul si habar nu au care e prejudiciul fac parte din arsenalul Politiei de a taragana lucrurile ca poate se uita. Asta desi iazul acela nu a existat niciodata, este inconjurat de terenurile familiei Gireada si a fost facut cu utilaje de la Primarie asa cum vecinii au povestit. Si in plus, exista si articol distinct in Codul Penal despre furt de apa. Dar atat timp cat seful politiei are nevoie de un gir politic si Verginel e mufat pe la butoane e explicabil. Total anormal, dar explicabil.

Ce nu e explicabil este limbajul de birjar beat al lui Verginel Gireada caruia „i se rupe”  si care se pregateste sa plateasca polite. El are doua feluri de plati: pe contracte de publicitate cu care unge jurnalistii chipurile sa publice anunturile Primariei si pe polite, adica pe razbunari.

Am intrebat Inteligenta Artificiala pe ChatGPT despre Verginel si importanta unui limbaj civilizat atunci cand acorzi un interviu mass-media. Despre Verginel nu  spus nimic insa despre limbaj iata ce a scris robotul:

„Importanța Limbajului Civilizat în Comunicare

Astăzi, în era tehnologiei și a comunicării rapide, limbajul joacă un rol crucial în modul în care ne exprimăm și ne conectăm cu ceilalți. De aceea, este esențial să utilizăm un limbaj civilizat în toate formele de comunicare, de la convorbiri personale la discuții în mass-media.

Limbajul civilizat poate fi definit ca un limbaj respectuos, care evită jignirile și ofensele la adresa cuiva sau a unei grupări. Acest tip de limbaj poate contribui la crearea unui mediu pozitiv și respectuos, în care toți oamenii sunt tratați cu demnitate și respect.

În plus, utilizarea unui limbaj civilizat poate ajuta la evitarea conflictelor și la construirea relațiilor pozitive cu ceilalți. Când vorbim cu respect și cu moderație, putem face ca interlocutorii noștri să se simtă în siguranță și valorați, ceea ce poate conduce la o mai bună înțelegere și colaborare.

În același timp, utilizarea unui limbaj civilizat în presă poate avea un impact semnificativ asupra societății. Jurnaliștii au o responsabilitate de a-și informa audiența într-un mod obiectiv și echilibrat, iar utilizarea unui limbaj civilizat poate ajuta la evitarea răspândirii informațiilor false sau jignitoare.

În concluzie, limbajul civilizat joacă un rol esențial în comunicarea eficientă și în construirea unui mediu pozitiv și respectuos. Trebuie să ne străduim să folosim un limbaj care să reflecte valorile noastre și să promoveze înțelegerea și respectul între oameni„.

Ultima fraza ma face sa ma intreb care sunt valorile lui Verginel Gireada si cum promoveaza el respectul intre oameni. Valorile Monitorului de Botosani le stim, de zeci de ani nu s-au abatut de la ele si din acest motiv mai sunt pe piata.

Poate ne raspunde azi in emisiunea de pe nu stiu ce site, una platita evident, unde a si anuntat ca se va lauda cu realizarile si investiile pe care le va face Primaria Mihai Eminescu acest an. Ca parca aduce Verginel Gireada bani de acasa si tot face donatii comunitatii.

Asemenea personaje vor disparea cu timpul. Si ei si „realizarile lor”. Si timpul acela va veni cand lumea, alegatorii, vor intelege ca alesii au un servici la primarii sau CJ sau prefecturi si sunt platiti din bani publici iar „realizarile” sunt de fapt sarcini zilnice pe salariu foarte mare. Trebuie sa fie meseria lor sa faca gospodarire comunala iar asta trebuie sa devina o obligatie, nu un favor cum toti, nu numai Gireada cauta sa ne inoculeze.

Evident ca vor disparea si cand Politia si Procuratura vor incepe sa munceasca in adevarata directie pentru care au fost infiintate.

 

de |2023-02-07T17:33:12+02:002 februarie 2023|Editorial, Important, TOP NEWS|

Leave A Comment