Într-o scrisoare deschisă, 42 de organizații neguvernamentale îi cer liderului PSD Marcel Ciolacu, să-l demită pe Ministrul Muncii, Marius Budăi, și să condamne public violența împotriva femeilor.

Inițiativa societății civile vine după dezvăluirile ziarului Libertatea că Ministrul Muncii a făcut mai multe remarci denigratoare la adresa femeilor în timpul întâlnirilor PSD de la Olimp în august 2022 și Sinaia în ianuarie 2023. Marius Budăi ar fi sunat câteva colege feminine târziu în noapte după ce a consumat alcool, iar liderul PSD i-ar fi cerut să nu mai bea. Până acum, Budai nu a făcut nicio declarație publică.

Prin această scrisoare, vă rugăm să tratați cu responsabilitate informațiile privind acuzațiile de hărțuire sexuală comise de actualul Ministrul al Muncii și Solidarității Sociale și membru PSD, domnul Marius Budăi„, au declarat reprezentanții societății civile intr-o scrisoare deschisa.

Semnatarii au amintit subraportarea cazurilor de violență.

Vă îndemnăm să nu presupuneți că actele nu au fost comise dacă victimele nu au făcut un pas înainte. Dimpotrivă, rețineți că violența sexuală este un fenomen subraportat și că victimele au nevoie de sprijin pentru a face plângeri oficiale. Violenta împotriva femeilor în România se întâmplă în fiecare zi, dar multe victime nu raportează acte de violență din cauza neîncrederii că autoritățile le pot ajuta și a rușinii pe care au trecut-o prin astfel de traume”.

ONG-urile au subliniat că femeile care vorbesc despre violența pe care o suferă din partea bărbaților devin ținte ale acuzațiilor, comportamentul lor este pus sub semnul întrebării și sunt blamate pentru traumele prin care au trecut.

Printre organizațiile neguvernamentale semnatare se numara:

Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului – ACTEDO

Asociația ActiveWatch

Asociația Iele-Sânziene

Asociația CIVICA

Funky Citizens

Asociația ACCEPT

Expert Forum

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația Enable România

Centrul Român pentru Politici Europene

Centrul pentru Jurnalism Independent

Fundația Româno-Americană ”Tanner Romania Mission”

Fundația Greenpeace România