Oficiul Anti-Fraudă al Companiei de Apă a descoperit că firma Cornell`s Floor, care construiește un dispensar în comuna Mihai Eminescu, a folosit ilegal energia electrică de la stația de pompare Nova Apaserv din localitate pentru lucrările de construcție. Lucrarea este finantata de Compania Nationala de Investitii. 

Desi informatia a ajuns la SC Nova ApaServ inca din luna octombrie a anului trecut, sesizarea la Politie a fost facuta vineri, prin interediul serviciului 112. In schimb, aproape zilnic angajatii SC Nova Apaserv au facut poze locatiei si cum constructorul se branseaza la sursa de curent a statiei de pompare. Atat dispensarul, cat si statia de pormpare, se afla vis-a-vis de sediul postului de politie din localitate.

 

Reporterii prezenți la fața locului au filmat și fotografiat cablurile care ieșeau din stația de pompare conectate la echipamentul constructorului. Lucrătorii au recunoscut că au folosit energia de la stația de pompare „pentru că am rămas fără motorină pentru generator„, după care au dispărut. Timp de cateva ore nu a mai lucrat nimeni la dispensar.

Am anuntat pe inginerul Fegher inca din luna octombrie ca se fura curent din statia de pompare. Sunt doua chei la aceast statie, una este la noi, una este la Primaria Mihai Eminescu. Observ ca muncitorii care construiesc au o cheie, dar cu siguranta nu o au de la noi. Cei de la Primarie au dat-o„, a declarat Gabriel Calin, tehnician la SC Nova ApaServ.

Cu greu si-a facut aparitia politistul din sat Costris Ovidiu, ruda cu primarul in functie Verginel Gireada, care in prima faza a amenintat angajatii SC Nova ca ii amendeaza pentru folosirea abuziva a serviciului 112. Este acelasi politist care a intocmit dosarul si la furtul de apa din conducta SC Nova de anul trecut, cand, pe proprietatea familiei Gireada a aparut un iaz cu apa tratata, din reteaua publica. Atat atunci, cat si acum, seful de post a incercat sa minimalizeze cazurile sustinand ca nu e nimic important. Dialogul cu reprezentantul SC Nova ApaServ este pur si simplu halucinant!

Zona are trei camere de supraveghere, cuplate tot la curentul SC Nova Apaserv fara nici un acord însă polițistul nu știe cine le deține sau dacă sunt aparțin primăriei. Construcția dispensarului a început în noiembrie 2022.

Primarul comunei Mihai Eminescu, primvicepresedintele PNL Verginel Gireada a reactionat la intrebarile reporterilor. Intr-un mesaj whatsupp,agramat, acesta sustine ca nu are nici o treaba cu faptul ca se fura curent din statia de pompare a operatorului de apa. Iata mesajul cu declaratia, in forma scrisa de Gireada:

Era un lacat de forma .nu intra nimeni .din 2012 si pana acum ! Ați dai seama . Find în curte probabil au pus în priza .dar eu stiam ca au înaintat documentele la eon pentru contorul lor pentru organizare de șantier ! Chiar nu știu cei acolo ! E treabalor, nu ma intereseaza.

Practic din octombrie anul trecut pana acum, SC Cornell`s Floor nu are finalizata organizarea de santier si contract cu EON, desi primul nivel al dispensarului este aproape gata la rosu.

Reprezentantii SC Nova Apa au confirmat faptul ca lacatul nu era de forma si ca una din chei este la primaria Eminescu pentru a se interveni in caz e urgenta. Pana a ajuns politia care era vis-a-vis, la fix 5 secunde de mers, muncitorii SC Cornell`s Floor au strans cablurile si s-au ascuns. Acestia au raspuns in bataie de joc ca strang cablul ca sa nu incurce la ancheta. Practic, la un apel la 112 unde se putea interveni intr-o secunda, s-a intervenit in jumatate de ora aproape, timp suficient ca faptasii sa stranga cablurile. Pluteste suspiciunea ca faptasii sa fie anuntati chiar prin intermediul politistului din sat sa isi stranga cablurile, dar acest lucru se poate vedea consultandu-se listingurile apelurilor de la operatorul de telefonie mobila unde are abonament seful de post.

Doina Federovici, presedinta CJ Botosani, actionarul principal al operatorului de apa a fost instiintata si ea de situatie si s-a mutumit sa declara ca inspectorii antifrauda de la SC Nova trebuie sa isi faca treaba. Prin intermediul consilierului ei, Federovici a declarat:

Consiliul Județean Botoșani a solicitat conducerii Nova Apaserv ca activitatea societății să respecte la literă cadrul legal. În acest sens și pentru a apăra interesele și patrimoniul societății s-a înființat Serviciul Antifraudă. Este de datoria acestui serviciu și a conducerii Nova Apaserv să ia măsurile necesare, astfel încât societatea să nu aibă de suferit din cauza acțiunilor unor terțe persoane. De managementul curent al societății răspund membrii echipei de conducere a Nova Apaserv și cei ai Consiliului de Administrație.

SC Cornell`s Floor este firma care a construit case mai multor politieni din Botosani. Printre acestia se numara Florin Turcanu fostul presedinte CJ, care nu a putut dovedi ca a platit lucrarile. In prezent Turcanu se afla incarcerat la Penitenciarul Botosani. Ultimul sau serviciu cunoscut a fost cel de consilier al primarului comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireada.

In masura in care vor fi facute publice, vom reveni cu detalii despre stadiul anchetei. Este greu de crezut ca se va intampla curand, fiind probabila aceeasi soarta ca ancheta in cazul furtului de apa unde Politia tine dosarul in sertar si da presei doar comunicate generaliste sustinand ca inca se mai cauta faptasul.

La SC Nova Apaserv va urma o ancheta interna.