Un comunicat emis de Institutia Prefectului, preluat chiar si de o parte a presei locale, face furori pe retelele de socializare. Unii rad, unii incerca sa il traduca, altii il pun in rama.

Ieri a fost ziua in care Sorin Cornila a decis ca e timpul sa ia fraiele in mana si sa puna ordine in judet. Asta dupa ce nu a avut nici o opinie clara, vehementa, in spatiul public despre tragedia de la Maternitate.

Iata comunicatul, cu greselile de redactare subliniate:

Sorin Cornila, prefectul județului Botoșani, a organizat astăzi o ședință de lucru cu managerul Spitalului Județean Mavromati, doctorul Monica Adăscăliței, înlocuitorul directorului medical al Spitalului Județean Mavromati, doctorul Tudor Sîrbu, directorul de îngrijiri al Spitalului Județean Mavromati, As. Crîșmaru Coca-Stela, Şeful Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, Comisar șef de poliţie Ioan Aniței și Șeful Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, Colonel Cristian Boariu.
În cadrul întâlnirii au fost abordate subiecte care țin de cooperarea dintre unitatea sanitară și cele două inspectorate și despre modalitățile de îmbunătățire a intervențiilor comune.
”Am convocat această ședință de analiză pentru a identifica împreună modalități de îmbunătățire a relațiilor de colaborare în beneficiul cetățenilor. Fiecare structură are procedurile sale interne, iar prin dialog reușim armonizarea intervențiilor, pentru a nu apărea inadvertențe. Ne dorim să evităm acele situații când lucrurile nu funcționează așa cum trebuie. Sunt convins că doamna manager Monica Adăscăliței, împreună cu echipa de conducere va reuși, prin experiența domniei sale, să realizeze schimbări în bine și va crește calitatea actului medical. Am încredere în doamna doctor Adăscăliței, așa cum am încredere și în doctorii care profesează în spitalele din Botoșani. Sunt convins că avem medici profesioniști, dedicați, cu empatie și care-și onorează profesia. ” Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani.
Lasand deoparte limbajul de lemn, lipsit de orice stil, comunicatul acesta arata cam cat de fraieri ne crede prefectul. El face actiuni doar asa ca sa nu zica lumea ca nu ia degeaba salariu. Sa le luam pe rand, ca la scoala.
A organizat o sedinta de lucru…” Pai ce altceva sa organizeze in sediul Prefecturii? O sedinta de spiritism cu Monica, politia si jandarmii cu Cornila pe post de saman? O sedinta de masaj in aceeasi componenta sau o sedinta cu parintii? Normal ca la prefectura poti organiza doar sedinte de lucru. Deci, era suficient sa folosesca termenul de sedinta, ca intelegeam noi ce facea
Intr-o singura fraza foloseste de trei ori „Spitalul Judetean Mavromati„. Urat. „Cu reprezentantii Spitalului Mavromati” era mai elegant, si-i enumera cu functii, profesii, nume si prenume sau cum ii dorea inima. Imi si imaginez cum suna o compunere facuta de Cornila in clasa a treia, cand de regula cer invatatorii copiilor sa povesteasca ce au facut in vacanta de vara: „In vacanta de vara am cules mere din copacul din spatele casei bunicului meu, pere din copacul din spatele casei bunicului meu si ridichi de pe stratul de langa copacul din spatele casei bunicului meu…:)”
Conform DEX sau Google search la alegere, abrevierea AS. nu exista in limba romana. Pentru asistenta sau asistent, fie medical fie universitar fie ce o fi el se foloseste abrevierea asist. Sau poate doamna numita si abreviata la profesie cu AS o fi vreun as in jonglat cu seringi sau alte ustensile.

In sfarsit un om cu profesia potrivita pe postul potrivit: „Şeful Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, Comisar șef de poliţie Ioan Aniței”. De parca sef la politie putea fi un comisar de mediu, ANPC sau european. In plus, un comisar sef judetean nu poate avea alta functie decat cea de sef de politie. Sau poate ii pregateste Cornila o surpriza lui Ioan Anitei si-i da alt post.

In  principiu, pe nimeni nu intereseaza ce subiecte au fost abordate. Toata lumea vrea sa auda concluzii, masurile concrete ce se pot implementa „in urma acestei intalniri de lucru din cadrul Prefecturii”. Deci, el a convocat, abordat, cooperat, imbunatatit si armonizat, totul intr-o ora. Nu se stie daca a si identificat ca nu ne-a spus. Dar macar a incercat.
La cat a pomenit-o pe dr. (sic) Monica Adascalitei, exista posibilitatea sa aiba si tablouri cu ea prin casa pictate chiar de el. Doar in primavara a luat lectii la Casa Luchian (https://botosaninecenzurat.ro/2023/01/30/cornila-a-dat-lectii-de-pictura-chiar-acasa-la-luchian/) Asa cum ne induce Cornila, la Spitalul Mavromati a ajuns manager un „stiu tot, fac tot”, un zeu, un Mesia salvator sau un Zamolxe. Monica este peste tot, ailalti erau in plus, i-a chemat doar la identificare si la poza. Ea nu ne este prezentata ca un manager care incerca sa rezolve o problema, in opinia lui Cornila ea deja le-a rezolvat, bine fara sa identifice.
La final se semneaza si ne mai aduce aminte odata functia inalta pe care o ocupa: Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani. Sa stie lumea cine a scris si ce functie are. De parca avea cinva vreun dubiu. 
Pana la urma esenta comunicatului este total alta:
Sorin Cornila s-a intalnit la Prefectura cu sefii de la Spitalul Mavromati, Jandarmerie si IJP si au facut o poza socializand intr-o sedinta. La final, prefectul a facut o compunere. Ce nota primeste?
PS: Pentru necunoscatori, Cornila este baiatul ala de langa sefa de cancelarie a prefectului.