Locuitorii municipiului Botoșani plătesc peste 1,5 milioane de lei pe an pentru plata celor patru oameni învestiți în funcții de demnitate publică, la conducerea Primăriei. Costurile sunt halucinante, mai ales că activitatea a trei dintre aleși este aproape inexistentă.
Decidenții impuși de partide încasează lunar câte zece salarii minime pe economie, în timp ce simplii cetățeni drămuiesc banii pentru a-și putea achita taxele și impozitele. Un document publicat pe site-ul Primăriei arată că primarul are un salariu de bază de 20.700 de lei, cei doi viceprimari – 18.400 de lei și administratorul public – 18.056 de lei. La aceste venituri se adaugă un spor de 15% pentru condiții vătămătoare de muncă și o normă de hrană de câteva sute de lei. Lovitura este că pe durata implementării proiectelor cu fonduri europene, demnitarii beneficiază de o majorare cu 50% a salariilor de bază. Trăgând linie, pentru cei patru aleși se cheltuiesc într-o lună 126.040 de lei.
Poate că cifrele nu ar fi revoltătoare dacă rapoartele de activitate ar dovedi că responsabilitățile pe care le-au clamat în discursuri au fost cu adevărat respectate. Dar prăpastia dintre muncă și remunerație este uriașă! Dacă primarul Cosmin Andrei se mai pozează cu câte o betonieră, planează întrebări serioase asupra celor doi secunzi, Liviu Toma și Bogdan Buhăianu, și mai cu seamă asupra administratorului Mircea Magdalena. Că niciunul nu își onorează riguros programul de lucru este un fapt cunoscut de toată lumea. Dar ultimii trei din urmă nu s-au remarcat decât cu două declarații fluturate în vânt despre proiecte ascunse acum după ușă.
Cum justifică ei veniturile care le permit câte un apartament și o mașină pe an? Nu mai discutăm de competențe profesionale, dar măcar despre minimul efort de demnitate. Un măturător de stradă este mai util societății decât sunt acești”reprezentanții “care și-au umflat salariile pe spatele botoșănenilor. În timp ce banii sârguincioșilor locuitori ai municipiului Botoșani sunt absorbiți de această mașinărie a demnitarilor, ne întrebăm cu tristețe și indignare: cine veghează cu adevărat asupra binelui comun? Ei au uitat că demnitatea publică nu este doar despre opulență și privilegii, ci și despre a sluji cu devotament comunitatea care i-a învestit cu încredere.
Iar cel mai trist este că, de-a lungul celor trei ani de mandat, pe oamenii care le-au asigurat venituri nesimțite i-au răsplătit cu promisiuni deșarte și creșteri de taxe.
Comenteaza