Buna Vestire sau Blagoveștenia este momentul în care Fecioara Maria a primit vestea că va naște pe Iisus. Această sărbătoare cade în prima zi a Postului Paștelui, permițând consumul de pește. Tradiția spune că este important să evităm certurile în această zi, pentru a ne feri de necazuri pe tot parcursul anului.

Buna Vestire are loc întotdeauna pe 25 martie, iar de la această dată și până la Nașterea Domnului, în Ajunul Crăciunului, sunt exact nouă luni. În această zi se comemorează momentul când Fecioara Maria din Nazaret, aleasă de Dumnezeu să-l nască pe fiul său, a primit vestea de la Arhanghelul Gavriil, sărbătorit pe 26 martie.

Tradiția susține că locul unde Fecioara Maria a primit vestea este marcat de Biserica Bunavestire din Nazaret, construită pe ruinele unor vechi biserici bizantine. Aici se găsește o grotă care poate fi vizitată de pelerini, considerată locul unde Fecioara Maria a fost înștiințată de Arhanghelul Gavriil. Biserica este decorată cu mozaicuri ale Fecioarei donate de comunități creștine din întreaga lume, inclusiv din România.

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în timpul Postului Mare și este una dintre rarele ocazii când se permite consumul de pește, indiferent de ziua săptămânii în care cade.