Persoanele care tranzitează Vama Stânca și Vama Rădăuți Prut nu mai au voie să transporte carne și produse din carne, dar și lactate și furaje provenite din Republica Moldova. Măsura a fost luată în vederea combaterii şi eradicării pestei porcine africane, după apariţia unui focar de PPA în localitatea Alba – comuna Hudeşti din judeţul Botoşani.

Astfel, începând de luni toate bagajele persoanelor aflate în tranzit prin punctele de trecere a frontierei de la Rădăuţi Prut şi Stânca, la frontiera cu Republica Moldova, vor fi verificate din punct de vedere sanitar-veterinar la ordinul prefectului județului Botoşani.

Deja au fost detașați în respectivele puncte de trecere a frontierei  medici veterinari care vor asigura permanenţa controlului sanitar-veterinar al bagajelor şi vor aplica afişe de avertizare privind interzicerea introducerii în ţară de carne, produse de carne, produse lactate şi furaje provenind din Republica Moldova sau Ucraina.

De asemenea, activitatea de dezinfecţie a mijloacelor de transport rutiere de la cele două puncte de trecere va fi asigurată de DSVSA prin personalul propriu delegat să asigure permanenţa pe durata orarului de funcţionare a vămilor. Amplasarea covoarelor cu dezinfectant se va face la nivelul fiecărui punct de control cu asigurarea timpului de contact de 30 de minute al suprafeţei de rulare.