Viceprimarul municipiului Botosani este sarac lipit. Traieste doar din salariu si detine jumatate din partile sociale la o firma, spune el in valoare de 5000 de lei. In rest, nu are nimic, dar nimic, doar niste Z-uri mari pe declaratia de avere. Sa ai 40 de ani si sa nu ai nimic este ceva. Declaratia lui de avere poate fi consultata AICI!

La 40 de ani cati va implini anul acesta, Marian Murariu locuieste cu mama si cu tata, cu Pusa si cu Aurel din cuvantul carora nu iese nici sa il picuri cu ceara. Cel putin asa sustin vecinii sai care il vad seara de seara pe Murariu cum se intoarce acasa de la serviciu. Deci, ca sa fiu bine inteles, la aproape 40 de ani si cu un venit declarat de aproape 900 de milioane de lei pe an, Murariu Marian, viceprimar in functie al municipiului Botosani, locuieste cu mama si cu tata. Desi acestia mai detin un apartament undeva pe strada Marchian.

In primarie s-a facut remarcat mai mult prin privirea sa intrebatoare si blajina care te face asa sa-l mangai pe cap si sa-l iei sa-i explici mai rar si mai bine. Asta in afara scandalului de la 8 martie in urma cu doi ani cand si-a confundat consiliera cu un bun propietate personala si a facut-o in toate felurile. Fata l-a lasat singur la cabinet si de atunci nimeni nu mai doreste sa lucreze cu Marian Muraru. Sta singur in birou si gandeste intru binele comunitatii. Despre scandalul cu consiliera se poate citi AICI!

In fine. Dar nu despre faptul ca sta cu parintii la 40 de ani si ca si-a facut consiliera arsice de 8 martie e subiectul acum. Pe ascuns Marian Murariu e fan USR. Altfel nu explica cum in discutia sa cu presa de astazi a copiat intru totul ideile senatorului USR scriitorul Dan Lungu. El a simtit probabil nevoia sa se adreseze cuiva si neavand ce spune a copiat de pe internet 🙂

Iata ce a declarat Marian Murariu astazi :

 “În momentul când am oferit acest premiu poetului câștigător nu am știut de acest scandal. Am aflat ulterior. Am făcut „săpături” să văd despre ce este vorba. Într-adevăr, se pare că din partea juriului luni, pe 14 ianuarie, a fost comunicat un câștigător. I s-au virat banii dlui Abăluță, dumnealui era câștigătorul inițial. Ulterior, juriul a revenit asupra deciziei și a hotărât să vireze banii în contul dlui Ioan Stoiciu. Nu mi se pare normal. Consider că întâi ar trebui înmânat premiul câștigătorului, iar a doua zi după decernarea premiului să fie virați banii în contul câștigătorului. Nu înțeleg de ce trebuie virați banii înainte. e tot invocă un aşa zis regulament care presupune prezenţa poetului la festivitatea de decernare a premiului. Nici acest lucru nu mi se pare normal. Premiem valoarea, sau premiem prezenţa? Acel regulament invocat de domnul Gellu Dorian nu există la primărie şi nici la CL. Este un regulament al dumnealor, al juriului, nu este emis de primărie, nu primăria decide cui i se decernează premiul. În momentul în care juriul desemnează un câştigător, ar trebui să fie siguri de decizia dumnealor şi să se intereseze din timp dacă poetul poate veni, ca să nu se ajungă în această situaţie jenantă, care nu este din vina primăriei”. 

El a luat pozitie vis-a-vis de decernarea premiului la Gala Mihai Eminescu. De fapt a preluat o ideea de la Dan Lungu, senatorul USR care a trimis o scrisoare catre primarul Catalin Flutur dar a si publicat-o pe internet. Cum Marian Murariu este singur acasa (in primarie), sefii lui Catalin Flutur si Cosmin Andrei fiind plecati in concediu, s-a trezit el sa ia pozitie. Iata ce spunea Dan Lungu in scrisoarea adresata lui Catalin Flutur.

Stimate domnule primar al municipiului Botoșani, dragi consilieri locali, am hotărât să vă scriu, până lucrurile nu ajung în punctul în care nu mai pot fi salvate. Știm cu toții, Premiul „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia este cel mai important premiu de poezie din țară. Încă mai este, în pofida faptului că în ultimii ani scandalurile din jurul său s-au ținut lanț. Tocmai fiindcă are prestigiul pe care îl are, responsabilitatea dumneavoastră este de a face tot ce vă stă în putință pentru a-l proteja și a nu-l lăsa să cadă în ridicol, cum s-a întâmplat la ediția din acest an… Dați-mi voie să fiu vocea emoțiilor negative din lumea literară și să vă redirecționez o serie de întrebări la care, în numele transparenței care trebuie să însoțească cheltuirea oricărui ban public, trebuie răspundeți public:
 Există acest regulament care prevede criteriile și procedura de jurizare și acordare a premiului? Dacă da, de ce nu este public?
 În cazul în care există, acest regulament a fost aprobat de către Consiliul Local al municipiului Botoșani?
 În cazul în care există, regulamentul prevede explicit prezența fizică sau e posibilă prezența online, cum se întâmplă la multe alte festivaluri din lume?
 Din moment ce i-a fost virată suma de bani laureatului, înseamnă că există un proces verbal de jurizare, semnat de toți membrii juriului. Există vreo procedură care permite anularea unui astfel de proces verbal? Vă solicităm să îl faceți public, pentru a-l putea consulta.
 Câte voturi a primit domnul Constantin Abăluță? Unii spun că 5, alții că 7.
 Într-o emisiune la Radio România Cultural, unul dintre membrii juriului, profesorul Mircea Martin, a declarat că premiantul stabilit prin proces verbal e Constantin Abăluță și nu-și explică de ce a luat altcineva premiul. De către cine a fost luată decizia de a acorda premiul celui aflat pe locul doi? Există un document în acest sens? Dacă da, vă solicităm să îl faceți public.
 Decizia de a acorda premiul celui aflat pe locul doi a fost luată cu consimțământul membrilor juriului? Se poate face proba acestui consimțământ?
 Cine a luat decizia de a i se retrage banii domnului Constantin Abăluță, câștigătorul desemnat de juriu?
 Am înțeles că organizatorul este diferit de finanțator. Care sunt obligațiile asumate de organizator în fața finanțatorului în ceea ce privește imaginea publică a premiului și a evenimentului?
 În contextul în care am înțeles că nici membrii juriului nu au fost prezenți cu toții la decernare, vă rog să ne comunicați ce prevede regulamentul în privința obligativității prezenței acestora la ceremonia de decernare a premiului?”

Asaaaaa…..Deci Marian Murariu a luat atitudine transformandu-se in salvatorul Marelui Premiu Mihai Eminescu de la un scandal de nivel national. Prin sapaturile facute. Unica sapatura pe care a facut-o este ca fie a cititi presa de pe net fie a citit scrisoarea pe care scriitorul Dan Lungu i-a trimis-o primarului Flutur. In schimb l-a sfatuit probabil cineva sa iasa in publica si sa ia chipurile atitudine. Fara sa se gandesca ca daca avea o opinie in legatura cu acest subiect o putea emite ca sa fie baietas, inainte, inainte de sedinta de CL unde s-a grabit sa voteze. Sau sa o spuna pe scena, cand a inmanat premiul. Sa te folosesti de corespondenta cuiva pentru a lansa atacuri pe subiecte despre care nu ai habar e un lucru invatat de la PSD probabil.  De pe la partid sigur, ca mama si tata il invata numai de bine. Despre strazile stricate care-i invecineaza domiciliul nici o vorba ca doar nu-i sarcina lui sa se ocupe de reparatii. E a lui Papa Pius.