Senatoarea PSD Doina Federovici a recidivat. Din nou, la oglinda si-a mai luat singura o declaratie. A pus-o apoi pe hartie si a trimis-o la oficioasele de presa ale partidului spre publicare. Iata declaratia din care oricine cu scaun la cap ar putea conchide ca Doina Federovici este fericita. Ea traieste in lumea ei, idilica, frumoasa, unde sunt bani si strazi si autostrazi, unde bunastarea creste si legile sunt pentru oameni. Iata declaratia fulminanta a liderului PSD:

„Vreau să îi asigur pe toți botoșănenii că bugetul de stat pentru acest an a fost construit astfel încât să fie alocate sume pentru obiectivele prioritare ale județului nostru. Astfel, vom avea în buget un capitol distinct pentru Autostrada Unirii, finanțare pentru modernizarea drumului DN 28B, Botoșani-Târgu Frumos. În proiectul de buget publicat, județul Botoșani ocupă locul 4 pe țară la finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale și locul 6 la sumele alocate pentru echilibrarea bugetelor locale. Totodată continuă investițiile în amenajările hidrologice pentru combaterea inundațiilor din zona Dorohoi, acumularea Mihăileni și acumularea Vârfu Câmpului pentru creșterea calității alimentării cu apă a județului, continuarea lucrărilor pentru apărarea de mal a râului Prut în comuna Hudești.Pentru a elimina toate speculațiile din ultima perioadă îi rog pe cei din Opoziție să citească cu atenție Proiectul Bugetului de stat pentru acest an. Vor constata că vor fi finanțate toate investițiile de care am amintit. De asemenea, în proiectul bugetului de stat pentru acest an sunt prevăzute toate alocările financiare pentru continuarea celor 258 de obiective aprobate în cadrul etapei a doua a Programului Național de Dezvoltare Locală. Ne respectăm toate angajamentele față de botoșăneni.”

Si ca sa revenim la realitate, o lasam pe Doinita in universul ei, iata realitatea, din punctul de vedere al opozitiei.

Uniunea Salvati Romania filiala Botosani sustine ca:

Senatoarea Federovici Doina, șefa PSD Botoșani și vicepreședinte al Senatului României, anunța cu multă mândrie pe 4 februarie că CNAIR a reluat procedura de licitație pentru modernizarea DN 28B. Dar șefa PSD Botoșani nu spune că PSD (și ea personal) promite de câțiva ani modernizarea acestui drum vital pentru Botoșani. Senatoarea PSD nu spune ca lucrarea de modernizare a mai fost în procedura de licitație 11 luni (din martie 2018 până în ianuarie 2019). Dar cel mai important, senatoarea PSD dă impresia prin comunicate că în acest an (2019) vor începe lucrările.
Fals, senatoarea gresese.  CNAIR abia a trimis către Agenția Națională a Achizițiilor Publice documentația pentru licitația privind modernizarea drumului european de la Botoșani – Târgu Frumos. ANAP urmează să valideze anunțul licitației. Abia după validare, anunțul licitației poate fi alocat în SICAP (Sistem informatic colaborativ pentru mediu performant de desfasurare al achizitiilor publice), moment în care se va anunța și data până la care se vor primi ofertele de la constructori. De la validarea ANAP și până la primirea efectivă a ofertelor vorbim de o perioadă de câteva luni. Urmează apoi perioada de evaluare a ofertelor care mai durează câteva luni.
Dacă nu se va întâmpla ca în 2018, când dupa 11 luni s-a anunțat că nu există câștigător al licitației, in cel mai optimist scenariu lucrarile vor incepe in 2020 cu faza de proiectare.

Deputatul PNL Cristian Achitei sustine ca:

1. DN 28B Botoşani-Tg. Frumos are bani doar pe credit de angajament, ceea ce arată clar nesiguranţa că va începe ceva anul acesta. Pe credit bugetar – zero.
Mai mult, reluarea licitaţiei înseamnă de fapt retrimiterea documentaţiei la ANAP. Şi anul trecut a fost trimisă în februarie şi s-a primit avizul în mai. Nu ştiu nici dacă indicatorii tehnico-economici mai sunt valabili, pentru că au fost aprobaţi la finalul anului 2017, când condiţiile economice erau altele.

2. Ni se spune că judeţul Botoşani ocupă locul 4 pe ţară la finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale. Acum doi ani eram pe primul loc, semn că a mai scăzut influenţa pesediştilor botoşăneni la Bucureşti. Mai mult decât atât, cifrele concrete ne arată că bugetul pe 2019 este cu 5 milioane de lei mai mic la acest capitol decât cel din 2018, în condiţiile în care toate preţurile au crescut. În plus, rezilierea contractului încheiat pentru lucrările de întreţinere şi reparaţie a drumurilor judeţene – reziliere cauzată de haosul fiscal care nu permite elaborarea unor strategii pentru 4 ani, intervalul eronat stabilit de conducerea pesedistă a CJ-ului – va pune mari probleme în privinţa stării drumurilor botoşănene.

3. Aflăm din aceleaşi comunicate că sunt bani pentru Acumularea Vf. Câmpului şi pentru regularizarea Jijiei. Să vedem, însă, dacă şi fizic se va face ceva important pentru că trebuie reaprobaţi indicatorii şi făcute exproprieri. Mai apare în comunicat şi „Acumularea Mihăileni”, despre care eu unul nu ştiu nimic. Nu ştiu pe unde e amplasată, dar, dacă e prinsă în buget, foarte bine!

4. Sunt prevăzute toate alocările financiare pentru susţinerea obiectivelor cuprinse în PNDL. Dar ce o să facă primarii cu acoperirea cheltuielilor suplimentare ce rezultă din creşterea salariului minim din sectorul construcţiilor nimeni nu spune. Aşa că, în realitate, toate aceste investiţii riscă să se blocheze dacă primarii nu vor avea bani în bugetele locale pe care să îi pună la bătaie. Iar cele mai multe dintre primăriile botoşănene nu au aceste fonduri proprii.

Si mai sunt de consemnat cateva lucruri printre care si faptul ca deputatul PSD Razvan Rotaru anunta ca nu va vota bugetul pentru ca nu sunt prinsi bani pentru autostrada. Deci nu sunt prinsi bani de autostrada ca nu dadea el Rotaru declaratia asta de nebun. Iar Doina sustine ca sunt. Care din cei doi minte?

4 organizatii civice din Iasi din care fac parte studenti, oameni de afaceri, cadre universitare, jurnalisti, intelectuali vor organiza un miting la Bucuresti tocmai ca nu sunt bani pentru autostrada. Iar Doina sustine ca sunt. Insemna ca mii de oameni au luat-o razna si Doinita are leacul.

Primarul Catalin Flutur anunta ca in actualele conditii de buget, primaria Botosani nu va avea nici bani pentru functionare. In atari conditii exista posibilitatea ca de prin octombrie angajatii in sectorul bugetar sa mearga sa isi ridice salariile de la sediul PSD Botosani. Ca in alta parte nu vor mai fi parale. Doinita nu spune nimic de avionul nou nout pe care Viorica Dancila vrea sa si-l cumpere, ca asta e prins in buget.

Faptul ca se intoxica lumea cu comunicate evitandu-se o dezbatere directa la o televiziune sau la o conferinta de presa spune multe despre capacitatea argumentativa a liderului PSD Botosani. E usor sa stai in gaurica si sa arunci plicuri cu bani si comunicate. Dar macar odata la patru ani tot trebuie sa dai ochii cu lumea si atunci probabil va fi mai greu.