Proiectul de HCL perin care SC Locativa va vinde 168 de apartamente ANL se afla in faza de consultare publica. Legea da voie firmei care apartine de Consiliul Local Botosani sa faca acest lucru insa nu fara un regulament stabilit prin Hotarare de Consiliu. Practic Locativa va scoate la vanzare toate apartamentele pe care le are intabulate, cu precadere cele din zona Calugareni si locuintele din turnul de vis-a-vis de bazar. Preturile de vanzare vor fi intre 15.000 si 3000 de euro, cu mult sub pretul pietii, undeva la 250-300 de Eu pe metru patrat. Florinel Gornea a confirmat ca exista o presiune publica in ceea ce priveste aceste vanzari, fiind foarte multi chiariasi interesati sa cumpere.

E foarte atractiv sistemul de vanzare. Se vor putea face rate direct la Locativa cu un avans de doar 15%. Sigur, cine va cumpara va trebui sa achite si partea sa de cota indiviza, adica casa scarii si subsolul insa chiar si asa preturile la apartamente vor fi extraordinar de bune. O garsoniera poate fi luata cu 25.000 de euro deci cu mult sub ce se vinde acum. Locativa isi asuma toate riscurile in ceea ce priveste achitarea ratelor, deci sistemul este mult mai avantajos decat la banci„.

In masura in care Consiliul Local va asigura bani Locativa va intabula si restul apartamentelor pe care le gestioneaza si le va scoate la vanzare. Directoarea economica, Carmen Achitei, declara:

„E drept ca sunt persoane interesate sa cumpere. Insa sunt si chiriasi care nu au nici un interes. Avem de exemplu chiriasi care platesc acum 4,2 ron pe luna la Locativa pentru apartamentul in care locuiesc. Ce interes au acestia sa cumpere atat timp cat stau aproape gratis la noi? Asa e legea, ii ajuta pe cei fara venituri”.

Banii pe care Locativa ii va incasa se vor duce in proportie de 98% la Agentia Nationala a Locuintei. Doar 2% va pastra SC Locativa, insuficient pentru a acoperi costurile de intabulare a unui apartament. In felul acesta este clar ca firma municipalitatii va iesi in pierdere din toata aceasta afacere. Din banii pe care ii va incasa, SC Locativa nu va putea plati nici macar un singur angajat care sa se ocupe se monitorizarea acestei afaceri, sa umble dupa acte sau sa recupereze ratele restante. Acest lucru este confirmat de directorul generel Florinel Gornea:

„Locativa iese pe minus din aceste vanzari. Banii se vor duce la stat, iar noi va trebui sa facem acte pe banii nostri sau munca patriotica. Sper ca cei din Consiliul Local sa isi dea seama de acest lucru si sa voteze un buget la Locativa care sa acopere acest deficit. Nu noi am facut legile, dar trebuie sa le respectam”.

Doritorii isi vor putea cumpara apartamentele de la SC Locativa incepand cu luna mai. Luna viitoare va fi votat in CL regulamentul de vanzare.