Printre oamenii de cultură pe care i-a dat judeţul nostru se numără şi academicianul Demostene Botez , scriitor şi publicist, care s-a născut şi a copilărit în satul Hulub din Dângeni. Puţini ştiu însă că în Hulub trăieşte un nepot al academicianului care-i poartă numele: Demostene Botez.
“ Bunicul meu era văr drept cu scriitorul. Cred că de asta mi-au pus numele de Demostene. Eu însă nu am scris nicio carte până acum. Sunt poliţist de frontieră la Stânca” , ne explică Demostene Botez.
Poliţistul de frontieră se mândreşte cu acest nume, mai ales că în Truşeşti există un liceu cu numele de „Demostene Botez” şi un muzeu dedicat academicianului. Nu de puţine ori este întrebat dacă nu cumva glumeşte atunci când îşi spune numele. De aceea este nevoit zilnic să se legitimeze cu buletinul pentru a demonstra că într-adevăr se numeşte Demostene Botez.
Cine a fost academicianul Demostene Botez
Demostene Botez s-a născut în satul Hulub, din județul Botoșani. A fost fiul lui Anghel Botez, preotul satului și al Ecaterinei Botez, născută Chirica, fiică de preot. A urmat primele două clase la școala primară în satul natal. Este trimis apoi la școală la Botosani în 1900, apoi la Iasi. Studiile liceale le face mai întâi la un liceu particular, iar apoi la Liceul Internat din Iași, pe care îl absolvă în 1912. A urmat Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și a obținut licența în drept în 1915. A început să practice avocatura la Iași, iar din 1934 la București. Până în 1950 a practicat avocatura în paralel cu activitatea literară. După 1950 a lucrat numai în domeniul literaturii și al publicisticii.
A debutat în literatură în 1911, cu o poezie publicată în revista ieșeană „Arhiva”. Din 1921, a aderat de cercul de la revista „Viața românească„, care i-a publicat o mare parte a creației sale. Debutul editorial a avut loc în 1918, cu volumul de poezii Munții, premiat de Academia Română.
A publicat multă literatura pentru copii și a desfășurat o bogată activitate de traducător[1].
Demostene Botez a fost o perioadă președinte al Uniunii Scriitorilor din România.[2] A fost membru al Partidului Muncitoresc Român.[3]
Casa Memorială „George Topîrceanu” din Iași a aparținut scriitorului Demostene Botez, prieten cu George Topîrceanu.[4]
În memoria sa, Liceul teoretic din Trușești poartă numele „Demostene Botez”.
Comenteaza