Marți seară, șefa PSD Botoșani, Doina Federovici, a transmis un mesaj cu privire la căderea moțiunii de cenzură, depusă în aceeași zi. Vizibil satisfăcută de rezultatul voturilor din Parlament, în care mai bine de jumătate din numărul de reprezentanți sunt membri PSD, Federovici i-a reproșat Opoziției că este ridicolă, când cere o putere pe care nu ar ști să o manevreze. Ceea ce nu a luat în calcul lidera este reacția pe care au avut-o botoșănenii privind atitudinea sa vizavi de problemă. Un adevărat duș rece, capabil să ducă pe oricine de la extaz la agonie.

Iată comunicatul Doinei Federovici:

Moțiunea de cenzură este un drept constituțional și democratic al opoziției. Să ceri puterea este normal și legitim, dar devii ridicol când arăți că nu știi ce să faci cu ea. De săptămâni întregi am asistat cu toții la o ceartă continuă între partidele de opoziție legat de cine să fie prim-ministru și cine să intre sau nu la guvernare. Dar fără să aibă nicio viziune de dezvoltare pentru România. Niciun proiect politic sau economic. Nicio propunere de politică publică. Și nici oameni. Singurul proiect pe care l-au propus liderii opoziției a fost să elimine salariul minim, să le pună taxe it-iștilor, să dea oameni afară sau să taie salariile din construcții.

În aceste condiții, e clar că actuala opoziție este incapabilă să guverneze și nu reprezintă o alternativă serioasă și credibilă. O țară nu poate fi administrată de 4 sau 5 partide care nu au nimic în comun și capacitate zero de guvernare.

Avem o majoritate solidă în Parlament care va continua să asigure coerență actului de guvernare. Îmi doresc ca opoziția să se întoarcă la lucrurile [care ar fi acelea?] cu adevărat importante. Asta dacă vor să arate că le pasă cu adevărat de români!

Comunicatul poate fi titrat simplu: „Extazul”.

Doina Federovici a declarat, pentru o altă publicație, că parlamentarii PSD nu au votat moțiunea de cenzură, întrucât și-ar dori respectarea tuturor investițiilor propuse în 2017, pentru județul Botoșani. Spusele și atitudinea senatoarei au stârnit revoltă în social media, zeci de botoșăneni cerându-i explicații, blamând-o și alimentând o ură fățișă față de PSD și de liderul organizației județene.

Cine se aseamănă, se adună. E tot ce a putut scoate Doina Federovici. După modelul:

Aici este întreaga listă de botoșăneni care și-au exprimat nemulțumirea în mod direct față de guvernare și față de conducerea PSD Botoșani. 

Orice încercare de aplanare a tensiunilor, venită din partea Doinei Federovici, a fost pusă la zid de către cei care i-au declinat competența. Dacă, pe propriul cont, nu apar decât felicitările, într-un spațiu pe care nu îl poate administra, Federovici nu a putut face nimic, deși a încercat, pentru a stopa valul de critici îndreptat asupra ei. Postarea la care au curs criticile a adunat peste 160 de comentarii, în mai puțin de 20 de ore. Nu au lipsit înjurăturile și fotografiile care satirizează sau demonizează.

O astfel de situație poate fi denumită simplu: „Agonia”.

Iar când extazul e reprezentat de o majoritate parlamentară, în timp ce agonia e reprezentată de manifestațiile oamenilor pentru care există un parlament, discrepanțele ar trebui să le pună mari semne de întrebare politicienilor. Chiar și atunci când se cred la adăpost.