Anul trecut, o parte dintre absolvenții de liceu au aflat care aveau să fie subiectele examenelor de bacalaureat, înainte ca acestea să le fie distribuite în sălile de concurs. Anul acesta:

– Wikipedia română a fost folosită ca mijloc de semnalare a temelor ce aveau să fie abordate în subiecte, prin editări ale unor pagini;

– un licean susține că subiectele ar fi încărcate pe edu.ro, de regulă, la 2:00 noaptea, însă nefiind vizibile ochiului public;

– o profesoară și-a informat elevii cu privire la subiectul al treilea al examenului la limba română, cu o seară înaintea susținerii acestuia, pe WhatsApp;

– o tânără își vinde „ponturile” pe sume cuprinse între 100 și 150 de lei bucata, neacceptând „chete”; informațiile furnizate de ea ar fi precise, atât în acest an, cât și anul trecut; practica nu e singulară;

– după ce predicțiile prezentate, legate de examenul la română, s-au adeverit, cea mai „sigură” sursă de informații a fost Wikipedia, forumurile Reddit și RoBAC trecând în plan secund. 

Wikipedia, sursa „100% sigură” 

Duminică, 30 iunie a.c., în jurul orei 12:00, paginile „Testament” și „Plumb” au fost modificate, sub titluri apărând notațiile „Pică la uman”, respectiv „pica la real”. Printurile au circulat repede în social media, elevii ne-descoperind însemne și pentru alte teme din programă. În urma unor verificări, subiecte ca „Luceafărul”, „Enigma Otiliei” au fost și ele vandalizate, însă notațiile au fost șterse în câteva minute, singurele care au „supraviețuit” chiar și ochiului administratorilor fiind paginile corespunzătoare subiectelor de bacalaureat. Luni, 1 iulie, precizările Wikipediei s-au adeverit, pliindu-se pe subiectele III, în conformitate cu repartizarea pe profile arătată de Wikipedia. În jurul orei 10:00, notația corespunzătoare poeziei lui Arghezi a dispărut.

În noaptea de luni spre marți, până spre orele dimineții, pe Wikipedia nu a fost modificată nicio pagină corespunzătoare programei de bacalaureat. Marți, însă, în jurul orei 8:00, pe pagina „România comunistă”, exista deja notația „Gata, la culcare toată lumea”, ca, apoi, un hipertext să ducă la același conținut, dar notat cu „Pica la bac 100%”.

Aceasta a fost tema tratată în subiectul I, în examenul de bacalaureat la istorie, de marți. Celelalte două subiecte au fost și ele anunțate, pe paginile aferente.

„Exact subiectele astea au picat azi [n.r.: marți, 2 iulie]. Eu una la română nu am crezut, deși trimiseseră ai mei colegi pe grup sceenshoot cu Wikipedia. Ieri am căutat întâmplător ceva la Statul român modern, pe Wikipedia. Surpriză, scria ca pică la bac. Am început să caut toate capitolele, dar numai la astea trei era scris. Nu am crezut, deși la română se adeverise. Azi [n.r.: marți], la bac: subiectul I, comunism, subiectul II, statul român modern, iar subiectul III, constituirea statelor medievale. Nu-i deloc în regulă! 

Singura sursă 100% sigură a fost Wikipedia, și la română, și la istorie”, a spus Andreea Calistru, absolventă a Liceului Teoretic „Nicolae Iorga” din Botoșani. Declarația confirmă observații anterioare.

Ce spune Ministerul Educației: „Speculații care țin doar de probabilistică” 

MEN a transmis, în legătură cu problema ridicată, un comunicat, la solicitarea educatieprivata.ro, care a preluat subiectul.

Nivelul și măsurile de securizare a datelor gestionate de Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE) exclud posibilitatea ca subiectele să fie postate pe diverse site-uri înaintea transmiterii acestora în centrele de examen. Varianta de subiect pe care elevii o primesc la fiecare probă scrisă este extrasă în dimineața fiecărei probe din totalitatea variantelor de subiecte elaborate de CNEE (cel puțin 10). Personalul implicat nu părăsește sediul CNEE până la terminarea probei, iar telefoanele mobile sunt păstrate pe toată durata probei într-un spațiu securizat.

– În cazul disciplinei istorie la care faceți referire, programa de examen (disponibilă pe edu.ro) este structurată pe domenii, dar din punct de vedere al epocilor istorice poate fi abordată/împărțită astfel: Evul Mediu, epoca modernă și epoca contemporană.

Structurarea variantelor de examen (cunoscută prin modelele de subiecte și variantele susținute la simularea națională/sesiunea specială de Bacalaureat) reflectă această încadrare istorică pe epoci. Acestora le sunt subsumate mai multe conținuturi ce fac referire la epoci, în general, sau la fapte istorice punctuale care pot fi abordate în itemii proiectați (având ca punct de plecare surse istorice – texte și/sau structură de eseu – pentru subiectul al III-lea).

– În acest moment, CNEE deține o bază de date cu diverse materiale din mediul online (print screen-uri, fotografii, mesaje vehiculate pe rețelele de socializare ș.a.m.d.) care exploatează absolut toate conținuturile prevăzute în programele pentru examenele, evaluările și concursurile naționale organizate de MEN.

Programele de examen sunt publice și conțin un număr finit de teme, context în care apar aceste speculații care țin doar de probabilistică. Așa-zisele variante de subiecte publicate pe diverse site-uri sau grupuri nu au legătură cu subiectele propriu-zise, fiind, de fapt, o inventariere a tematicilor din programa de examen.

– Subiectele din ultimii doi ani, precum și modele orientative de subiecte pentru examenele, evaluările și concursurile naționale organizate de MEN sunt disponibile, inclusiv subiectele de la simulări, sunt publice și pot fi consultate pe subiecte.edu.ro”, a transmis Ministerul Educației.

Subiectele nu ar fi extrase dimineața

CNEE „deține o bază de date cu diverse materiale din mediul online (…), care exploatează absolut toate conținuturile din programe”, spune MEN, în apărare. Însă pe Wikipedia nu a fost însemnată întreaga programă de Bacalaureat, ci doar teme care s-au pliat pe subiectele din acest an. 

Mai mult, există o serie de oameni „bine informați”, chiar din învățământ.

Un tânăr din Suceava, care își ajută prietenii să afle dinainte subiectele fiecărui examen din ultimii ani, lansează o ipoteză. Acum trei ani, Ministerul Educației ar fi încărcat subiectele în jurul orei 2:00, pe edu.ro. Ar fi făcut fișierele vizibile doar pentru admini, ca acestea să fie sustrase, ulterior, de tineri cu abilități de hacking. Procedura s-ar fi repetat și anul trecut, și în acest an, un elev susținând că, astfel, unii candidați află subiectele până în dimineața zilei de examinare.

„Anul ăsta la simulare am știut cu două zile înainte că va pica „O scrisoare pierdută”, și tocmai aia am citit bine. Și, culmea, mi-am ajutat niște prieteni de a 8-a cu același „truc”. Chestia asta se întâmplă de mult. De 3 ani, cel puțin, știu eu. Subiectele sunt încărcate, la 2 noaptea, chiar pe site-ul edu. Și nu e deloc simplu să le găsești, chiar de te pricepi. Că, din câte știu, ele sunt vizibile doar pentru admini, în mod normal. 

În momentul în care sunt încărcate subiectele, site-ul are trafic mare. Atunci, folosind Armitage, o unealtă de hacking de pe Kali Linux, cauți exploit-uri în site. După ce reușești să faci asta, dai intercept la trafic și primești ce se încarcă. După care subiectele sunt puse pe un subreddit, iar la 6 dimineața sunt șterse. Asta e metoda de acum 3 ani. Am văzut cum se face asta, stând pe Skype cu un prieten mai mare, care a arătat care e metoda. Nu am mai ținut legătura cu el de atunci, pentru că le-am găsit pe Reddit sau am primit subiectele de la cei care fac asta [n.r.: ar pirata subiectele de pe site]. De doi ani îmi ajut prietenii la română.

Sunt unii care le află singuri de pe site, unii care le postează pe diverse noaptea și unii care dau ponturi în curtea școlii dimineața. Alții pun în story, pe insta. Alții le vând. Dar copiii de miniștri, de primari, de inspectori școlari sau de directori le primesc oricum. Știu mulți care sunt bâtă, dar iau notă mare în BAC, după ce dau dimineața de înțeles că știu ei ceva. Fără să facă nimic. Uneori, se mai aude de la ei ce pică”, susține un licean din Suceava, care a promovat, anul acesta, clasa a XI-a. Tânărul și-a exprimat preferința de a rămâne sub anonimat.

Kali Linux este un sistem de operare american de inginerie inversă, care include intrumente de „ofensare” a securității cibernetice, dar și cursuri gratuite de utilizare a acestora.

Autorul notiței din pagina de Wikipedia dedicată poeziei „Plumb” ar fi vrut să facă o glumă 

Emanuel Cepoi, din Timișoara, a contrazis ideea că Wikipedia a fost instrumentul de punere în temă a candidaților la Bacalaureat. Acesta susține că autorul notei din pagina dedicată poeziei „Plumb” este Dragoș Firescu, un tânăr din Târgu Jiu, și că modificarea ar fi făcută în spirit de glumă.

„A nimerit el Plumb din noroc și apoi a prins amploare gluma lui pe diferite grupuri și s-au apucat mai mulți să modifice. Păi toți putem modifica, sigur s-au modificat mai multe. Dar au fost șterse modificările, dacă-s observate de moderatori”, spune Emanuel Cepoi.

La întrebările: „De ce nu au șters moderatorii toate notele din pagini, ci au „rămas” doar cele care s-au pliat pe BAC?”, „De ce nu a fost găsită nicio notație inutilă, nici măcar temporar, pusă la „plesneală”, de niciunul dintre cei care au stat cu ochii pe Wikipedia?”; „Toate glumele să fi fost previziuni involuntare? Care este probabilitatea?”, Cepoi nu a avut niciun răspuns.

Ca detalii, Emanuel Cepoi este IT-st programator, care a dezvăluit că știe să creeze viruși, dar nu face „la comandă”, iar Dragoș Firescu, elev la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”, administrează grupul „Amintiri din Junimea”, o comunitate Facebook dedicată glumelor.

Firescu a postat printuri de pe Wikipedia atât pe contul personal, cât și în grupul pe care îl administrează, sub aparența unor „pamflete”. Totuși:

Fotografia originală conține un screen al postării printului de pe Wikipedia, încărcate pe grup duminică, 30 iunie, la 23:02.

O profesoară și-a avertizat foștii elevi cu privire la examenul de română 

Pe grupurile de WhatsApp, au circulat tot felul de supoziții, mesaje care s-au dovedit false, glume. Însă, printre acestea, există și oameni „bine informați”, care au inclus în mesajele lor ceea ce avea să se ceară în examen. 

O fotografie cu un atfel de mesaj a fost intens vehiculată și în Botoșani. Numărul 07******91 a transmis un avertisment, duminică, 30 iunie, la ora 23:37.

 

Numărul este vizibil în fotografia originală. De aceea, efectuarea, joi, a unui apel voit înregistrat, în care s-a încercat stabilirea identității autorului mesajului, a condus la următoarea discuție:

Reporter: Alo? 

07**: Da, Alo. (voce de femeie în jur de 30-40 de ani, fără un accent specific)

R: Doamna profesoară, mai faceți pregătire la română? Aș fi interesată să…

07**: Pregătire? Bine, dar eu nu fac pregătire, n-am făcut, ați greșit numărul.

După care se eschivează și închide.

O „informatoare” vinde „ponturi” pe 30 de euro bucata

Lavinia Sociu este un personaj notoriu în grupurile destinate bacalaureatului. Surse spun că fata ar fi vândut ponturi și acum doi ani, și anul trecut, care au fost validate în final. Toată procedura s-ar desfășura prin Messenger și PaySafe sau PayPal, informațiile fiind transmise printr-un fișier criptat. Problema ar fi tarifele diferite pe care le percepe.

Sursele capturilor de ecran au cerut să rămână sub anonimat.

Una peste alta, ceea ce nu poate fi contestat este că Wikipedia nu a dat greș în a preconiza subiectele de Bacalaureat, la română și la istorie.

Articolul va fi actualizat cu orice informație ulterioară.

Update: un profesor de informatică ia în calcul ipoteza ca subiectele să fie hack-uite:

Clar e ceva putred și merită investigat. Ideea apărută în presă că ar fi fost hack-uiți e cât se poate de posibilă. Nu cred în sisteme 100% sigure. Cred că probe din domeniul mate-info-fizică ar face fraudarea de necontestat”, susține profesorul, reputat în domeniu.

Update: Autorul notiței din pagina „Plumb” a Wikipediei NU ar fi Dragoș Firescu, așa cum a declarat o sursă citată mai sus. 

„Eu nu am editat nimic pe Wikipedia, am făcut doar ss la pagina Wikipedia și am făcut acel meme. Grupul în care postez este un grup de umor, deci nu se iau lucrurile în serios acolo. Articolele de pe Wikipedia erau deja foarte populare pe tot netul. Eu doar am pus în grup. Și am făcut să pară amuzant. Iar faza cu cerutul banilor e tot o glumă”, precizează Dragoș Firescu, administrator al grupului de Facebook amintit anterior.

Continuarea, aici:

Ipoteza ca subiectele să fie sustrase de pe edu.ro este VALIDĂ.