Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a emis, miercuri, un comunicat de presă în care precizează că se va institui un sistem electronic de poprire asupra conturilor persoanelor cu datorii.

Potrivit ANAF, poprirea se va efectua numai în limita sumelor înscrise în actele de executare silită.

 

„Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF propun un nou mecanism pentru automatizarea înfiinţării şi ridicării popririlor bancare de către organele fiscale, în limita sumelor înscrise în actele de executare silită. Astfel, disponibilităţile băneşti existente în conturile contribuabililor nu vor fi afectate peste limita sumelor înscrise în adresa de înfiinţare a popririi bancare şi, astfel, nu se vor produce sincope în activitatea desfăşurată de aceştia”, se arată în comunicatul citat.

Operaţiunea de poprire se va realiza cu operativitate, în timp real, având în vedere că încetarea măsurii de înfiinţare a popririi bancare se va efectua de la nivelul central al ANAF, pe baza schimbului rapid de informaţii cu instituţiile de credit.

Un avantaj considerabil pentru contribuabili îl reprezintă şi faptul că nu mai este necesară deplasarea acestora la sediul organelor fiscale, în vederea ridicării popririlor bancare. De asemenea, ANAF propune prin această măsură să scurteze durata de comunicare a actelor de executare, inclusiv a celor emise ca urmare a încetării măsurilor de executare silită. Potrivit ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, modificarea legislativă va fi aplicată din luna iulie a acestui an.