Guvernul va taxa în plus nu doar pensiile speciale, ci şi pensiile „de lux” care depăşesc 7.000 de lei! Măsura face parte dintr-un act normativ numit „Ordonanţa Haiduciei”. Potrivit proiectului, vor fi două praguri ale noii taxe. Cel mai probabil masura va fi cotestata la CCR si nu se va aplica, insa incercare moarte nu are.

Peste 4000 de români vor avea pensii mai mici în urma acestei măsuri, şi vorbim aici despre foşti magistraţi, parlamentari, aviatori sau diplomaţi. Singurii excluşi din proiect sunt foştii şefi de stat.

De asemenea, măsura nu se aplică pensiilor bazate pe contributivitate, ci doar celor speciale şi de serviciu.

Pensiile mai mari de 7.000 de lei vor fi impozitate cu 30% din suma care depăşeşte 7000 de lei, iar pensiile ce trec de 10.000 de lei vor fi impozitate cu 50% din suma care depăşeşte acest plafon.

De exemplu, dacă cineva are acum o pensie brută de 18.500 de lei, după scăderea plafonului neimpozabil de 2000 de lei şi a impozitului pe venit, din suma care depăşeşte în continuare 10.000 de lei, se impozitează 50%, adică, în final, pensionarul va primi puţin peste 12.000 de lei.

Ordonanţa Haiduciei ar putea fi adoptată luni, în şedinţa de Guvern, şi vine ca parte din măsurile intenţionate de Guvern pentru a acoperi gaura de 5 miliarde de lei din bugetul statului.