Elevii și profesorii Liceului Teoretic ,Grigore Antipa,, – Școală Einstein, au participat in ziua de 23.09.2019 la o sesiune online cu tema ,,Matematică si astronomie – scurtă inițiere în metodele de detecție folosite pentru descoperirea planetelor în jurul altor stele’’.

Sesiunea on line a fost coordonata de profesor  Voinea-Axinte Costică, prof. Anisie Maria, prof. Telișcă Irina, prof. Burduja Dinu și ing. Surdu Lucian din partea unității școlare, în parteneriat cu mentorul delegat prin Programul Școlilor Einstein,   Dr. Diana Dragomir de la MIT Kavli Institute și University of New Mexico, din USA.

Elevii claselor de la specializarea Matematică – Informatică au participat activ la sesiunea online, adresând întrebări mentorului, dr. Diana Dragomir.

Elevii au fost curioși să afle răspunsuri la întrebări din cele mai diverse:

,, Cum se denumesc planetele?’’ sau ,, Care sunt ultimele noutăți legate de telescopul James Webb, telescop în care s-a investit mult și care nu a fost, încă, lansat în spațiu?’’.  Unii elevi doreau să afle dacă sunt șanse ca Galaxia Andromeda să se unească cu galaxia noastră, sau ,,Care ar fi cea mai sigură planetă pe care am putea emigra?’’.  De asemenea, curiozitatea elevilor s-a manifestat prin întrebări precum: ,,Cât este matematică și cât este observație în astronomie?’’, ,,Câte planete de aceeași dimensiune ca a Pământului există?’’, sau dacă dna dr. Diana Dragomir a fost vreodată în spațiu.

Sesiunea de informare/formare științifică a atins cu succes obiectivele urmărite prin proiect, și anume crearea unui pretext de introducere a cunoștințelor disciplinelor STEM pornind de la discuții pe teme de astronomie.

Programul Școlilor Einstein este un proiect al Uniunii Astronomice Internaționale, care sărbătorește a 100-a aniversare in anul 2019.  Programul Școlilor Einstein va ajuta elevii din întreaga lume să exploreze forța fascinantă a gravitației, care acționează în univers. Elevii pot afla despre cercetările actuale privind găurile negre, lentilele gravitaționale și undele gravitaționale, în timp ce explorează importanța gravitației și efectul acesteia asupra stelelor, galaxiilor și luminii.

Elevii pot afla, de asemenea, despre modul în care teoria generală a relativității a lui Albert Einstein, una dintre cele mai importante realizări ale fizicii secolului XX, a fost confirmată acum 100 de ani în timpul unei eclipse solare totale . În același an, Uniunea Astronomică Internațională (IAU) a fost creată pentru a încuraja colaborarea științifică între astronomii din întreaga lume.