Eugen Turcanu este directorul DSPSA. Aceasta directie din cadrul Primariei este extrem de importanta pentru ca are atributii directe in gestionearea unei parti bune din orasul Botosani: spatii verzi, caini vagabonzi, stadionul, sala sporturilor sau Cornisa. De ani buni prin grjija oponentilor politici Eugen Turcanu este in centrul fiecarei sedinte de Consiliu Local. Acuze, scandaluri, taieri de fonduri, tentative de a fi dat afara sau de a i se taia din prerogative. Eugen Turcanu spune in acest interviu cu subiect si predicat tot ceea ce se intampla in spatele cortinei, in administratia publica locala.

De unde a început tot meciul acesta dintre dumneavoastra si PSD?

A început din mandatul anului 2013, când, pe fondul modernizării Stadionului Municipal, au început primele divergențe între mine și actualul viceprimar Cosmin Andrei. Dacă vă aduceți aminte, atunci  totul se derula prin DSPSA, contractul era semnat cu firma de șantier, totul era răspunderea mea, iar în toate pozele era Cosmin Andrei. El era tot viceprimar, tinea locul lui Portariuc care statea mai mult plecat si voia sa isi faca numai imagine, dar pe spatee si pe munca altora. Umbla prin șantier și își făcea poze, cu o cască roșie pe cap…

Sunteți inamicul numărul 1, declarat

Da, pentru mine nici nu există, dacă ați văzut. Nu o spun ca desconsiderare umană, ci ca activități, preocupări, pentru mine nu există domnul Cosmin Andrei. Sau celălalt viceprimar. N-am treabă cu ei. Nu raționez cu ei, nu mă gândesc la ei

N-aveți treabă, dar totuși vor să v-o coacă si era cat pe ce sa reuseasca la ultima sedinta de Consiliu Local

El mă păzește pe mine. Mi-a transmis prin diverși interpuși că scopul lui e să mă aranjeze pe mine. Nu fizic. Ca și poziție, carieră. Reluând, totul a decurs bine la Stadion, urma omologarea. Iar marea dramă a început când a trebuit să facem o nocturnă. Mai exact, mi s-a impus o firmă de a lor pentru contractare. Mi s-a cerut cu subiect și predicat să contractez compania Philips. Și de aici a început marele război, că am refuzat. Piața este liberă, cine a fost, a fost, cine a câștigat a câștigat. Și plus că eram mulțumiți de firma pe care am ales-o , o firmă de succes pe atunci. A fost creiteriul pretului cel mai bun. Ei incercau sa includa in contact o firma a lui Gheorghe Iavorenciuc, fost consilier, care era reprezentat Philips. 

Așteptări privind schimbări în CL de la social-democrați acum ca este alt guvern de alta culoare?

Până acum, o parte dintre ei [n.r.: consilieri liberali] erau supuși unor amenințări directe din partea celor care dețin majoritatea în Consiliul Local [n.r.. consilierii PSD]. Mulți sunt dependenți, prin serviciile lor, de delegări și numiri. Scăpând de presiunea aceasta a pierderii locului de muncă și a amenințărilor zilnice poate se vor indrepta sa faca treaba si pentru oameni. Nu mai are Tincu sau cine conduce grupul PSD nici o putere sa-i ameninte sa voteze intr-un anume fel. Ei trebuie sa-si faca griji pentru locurile de munca unde sunt cu delegari daca se constata la analizele ce vor urma ca nu au fost profesionisti

Numai văzând modul acesta de a acționa, când iau decizii cu toate că sunt bazate pe încălcări de lege, trecând peste diverse articole în care se scrie negru pe alb că este împotriva legii, nu le-a păsat. Au mers mai departe, cu spaima că îi dă afară, că așa i-a și format. De exemplu, pe doamna de la Corpul Didactic au ținut-o cât să o aibă la mână. La fel cu cea care lucreaza la ISJ sau cu Vasile Chiru care e purtator de cuvant la CASS. In 3 ani nu a tinut nici o conferinta de presa sau nu a dat nici un comunicat.  Mă rog, poate își dau seama de erorile și gafele pe care le-au făcut, poate îi mustră conțiința și vor îndrepta.

Hotărârea privind organigrama DSPS pana la urma ce scop are. E aceasta directie o vaca de muls?

Nu pot să-mi închipui ce ar face social-democrații, dacă ar pune mâna pe DSPSA. Probabil, vor să taie emulația care s-a creat acolo. Nu se poate privi ca pe o vacă de lapte, pentru că totul e transparent, totul e hiper-verificat, sunt o grămadă de oameni care verifică orice mișcare acolo. Deci nu se discută să vrea Direcția pentru a face nu știu ce cu ea. Miza sunt eu. Și cu Cornișa sunt niște aspecte. Domnul Murariu a semnat o mulțime de documente pentru Cornișa, vreme de trei ani de zile, iar acum spune că nu mai știe nimic despre obectiv. Și sunt sincer când spun că, dacă domnul primar nu îl schimba din funcția de membru în Comisia de recepție, Cornișa nu era deschisa nici pana acum. Cosmin Andrei la fel, a făcut tot ce a putut să întârzie mersul lucrurilor, chiar și prin influență. Iar Tincu a început după aceea să spună despre DNA, cu aluzii, ca și cum aș fi comis ceva sau ca și cum m-am pus singur la conducerea Cornișei sau DSPSA. Tot îmi repetau că acolo toate lucrurile sunt pasibile de cercetări penale și că pot fi arestat etc. Tot felul de presiuni. Pana la urma treaba la Cornisa merge excelent si s-a dovedit acest complex de distractii un mare succes.

Exista posiblitatea ca viceprimarul Cosmin Andrei sa faca doar un joc electoral, de imagine.

Acest personaj are ca miză uriașă să candideze la Primăria municipiului Botoșani din partea PSD și și-a găsit subiect de campanie: Eugen Țurcanu-DSPSA. Dă ca la biliard, lovește în Eugen Țurcanu și implicit lovește în primarul Cătălin Flutur. Asta îl duce pe el mintea. E un fariseism din acela, de duzină. Chiar nu îl înțeleg. Cât poate minți? Cu câinii, că nu sunt în tot orașul, când de fapt sunt mult mai puțini decât în perioada când chiar el avea atribuții directe pe acel sector de administrare. Cu spațiile verzi, că are nu știu câte asociații, care îi fac adrese peste adrese. Apropo, amintesc că atunci când era el mare primar și tăia și spânzura, DSPSA era ajutată de încă două mari firme, pe când acum toată problema este doar pe spatele DSPSA. Cand am cerut cisterna aia celebră, ani de zile mi-au tot tăiat cisterna, doar așa, ca să arate ceva. La fel cu o multime de alte utilaje ca sa ne putem face noi treaba.

Deja e rea credință. Eu am ajuns să cred că sunt pe drumul cel bun tocmai prin virulența u care urmărește să mă doboare. Botoșănenii văd singuri ce fac, Și am o echipă întreagă în spate, care muncește de îi sar capacele. Că mai sunt vreo doi-trei nemulțumiți, e ceva normal, peste tot se întâmplă așa.

La mie la DSPSA este o regulă: ai venit să muncești. Ai venit la stat degeaba, du-te, fă-ți loc în altă parte. Nu vine nimeni să mucegăiască aici și nici nu cred că pleacă cineva la pensie de aici. Tragem cât putem acum.

Care credeti ca ar fi candidatul PSD, altul decat Cormin Andrei?

În afară de Cosmin Andrei, drept candidat PSD la Primărie mi se pare că Răzvan Rotaru este o posibilitate. Și este chiar indicat, pentru că este consecvent și e dedicat partidului, și la bine, și la rău. Îl știu pe omul acesta tocmai de când eram e la PD, din 2005, când aveam adevărate dispute electorale, n-am văzut om mai loial partidului ca Rotaru, care a crescut constant, s-a afirmat… Nu știu care altul ar putea fi [n.r.: o alternativă PSD pentru Primărie].