Meteorologii ne avertizează să ne pregătim de ninsoare la finalul lunii noiembrie. Deşi, ANM anunţă o iarnă mai caldă decât media obişnuită, ne atenţionează totuşi cu privire la episoade de vreme severă cu ger, viscol şi zăpadă din abundenţă.

După o toamnă cu temperaturi primăvăratice, ANM ne avertizează că iarna vine chiar de la finalul lui noiembrie, când vom avea lapoviţă şi ninsoare.

Serviciile meteorologice care furnizează estimări pe durată lungă arată posibilitatea ca pentru cele trei luni de iarnă – decembrie, ianuarie, februarie – regimul mediu al temperaturilor în zona noastră a Europei să fie mai ridicat decât media, iar regimul precipitaţiilor să fie apropiat de norme sau uşor deficitar. Altfel spus, să avem o vreme, în media a trei luni, mai caldă decât normal şi cu precipitaţii în limitele normale sau uşor deficitare. Suntem atenţi la acest semnal, la această interpretare privind posibilele evoluţii ale vortexului polar în perioada următoare, pentru că, chiar dacă, repet, în medie, estimările arată că temperaturile pentru următoarele trei luni s-ar putea situa peste normalul climatologic, nu putem exclude episoadele mai scurte cu fenomene severe, adică ger, viscol, căderi masive de zăpadă. Iar prognozele privind astfel de fenomene nu pot fi realizate cu mai mult de o săptămână – zece zile în avans”, a declarat Florinela Georgescu, director executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), în cadrul conferinţei Focus Energetic.

 

Final de noiembrie cu frig pătrunzător

„În nopţile senine, frigul este adesea pătrunzător, iar bruma şi îngheţul la sol sunt fenomene des întâlnite. Masele de aer umed şi cele reci continentale ce se deplasează dinspre Câmpia Rusă se întâlnesc adesea deasupra ţării noastre astfel că vremea se menţine închisă şi umedă zile de-a rândul. În aceste condiţii şi valorile termice marchează o scădere considerabilă faţă de luna octombrie”, precizează specialiştii ANM.