Incendiile de pădure în zona contaminată de excludere de la Cernobîl persistă de mai mult de o saptamana, în timp ce luni circa 400 de pompieri încercau să stăpânească flăcările, relatează agenţia DPA. Faţă de Botoşani, Cernobîlul se află în linie dreaptă la o distanţă de 417 km.
Experţii de mediu au exprimat temeri că focul ar putea răscoli cenuşa radioactivă din sol şi astfel fumul potenţial contaminat s-ar putea îndrepta către capitala Kiev.
Serviciul de stat de urgenţă al Ucrainei a asigurat însă că nivelurile de radiaţii se încadrează în normele acceptabile. Într-o declaraţie emisă vineri de acest serviciu se menţiona că nivelurile de radiaţii la Kiev ”nu au depăşit valorile naturale de referinţă”.
Directorul interimar al inspecţiei ecologice guvernamentale Egor Firsov declarase cu o săptămână în urmă că în zonă a fost detectată o radioactivitate de 16 ori mai mare decât nivelurile normale.
Nu au fost oferite informaţii despre gradul de extindere al incendiilor. Autorităţile ucrainene au menţionat în weekend date consemnate cu câteva zile în urmă, conform cărora focul acoperea o zonă de circa 3.500 de hectare.
Explozia produsă în 1986 la reactorul nr. 4 al centralei nucleare de la Cernobâl, situată la 100 km de Kiev, este considerată cel mai grav dezastru nuclear din istorie. În jurul centralei a fost creată atunci de teama radiaţiilor o zonă de excludere cu o rază de 30 de kilometri.
Comenteaza